Opuntia diademata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuOpuntia diademata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaCactaceae
TribuOpuntieae
GènereOpuntia
EspècieOpuntia diademata Modifica el valor a Wikidata
Lem., 1838
Nomenclatura
Sinònims
Tephrocactus articulatus

L'Opuntia diademata és un cactus originari de les províncies centrals de l'Argentina occidental, que actualment es troba en perill greu d'extinció.

Nomenclatura[modifica]

Encara anomenada, també, Tephrocactus articulatus (segons Backenberg). Gènere format per Lemaire amb el nom específic adjudicat inicialment per Christoph Otto el 1883; un dels poquíssims exemples en què l'espècie tipus estava representada per una varietat i no per una veritable espècie. Degut a aquesta anomalía, ha estat traslladada de nou a la denominació donada per Lemaire el 1838, emprada en l'actualitat.

Descripció[modifica]

Petit arbust, dret o postrat, amb articles de color gris verdós i ovalats, d'aproximadament 5cm de llarg i 4cm d'ample. Molt poc tuberculats a excepció de l'estat inicial. Arèoles que sobresurten cobertes per gloquidis de color vermell terrós. Espines d'1 a 4, de 3 a 10 cm de llarg i fins a 1 cm d'ample. Semblants a fils de rafia, toves, de vegades corbades, blanquinoses. Flors de color groc pàlid, de 3,5 cm d'ample i uns 2 cm de llarg, que no apareixen en condicions de cultiu. A la natura, probablement, estiguin proveïdes de gloquidis.

Varietats[modifica]

L'espècie presenta nombroses varietats, degudes a l'extensa ària de distribució. Entre les principals:

Opuntia diademata var. calva Articles gairebé esfèrics. Sovint vermellosos i estupencs, completament desarmats.

Opuntia diademata var. oligacantha: Molt semblant a l'espècie tipus però amb les espines més estretes i curtes, i les flors de color blanc rosat.

Opuntia diademata var. papyracantha: Molt atractiva. Espines acintades, més amples i llargues, blanques.

Opuntia diademata var. syringacantha: Molt semblant a l'anterior però amb els articles completament esfèrics, espines de color terrós clar o beix, de vegades amb veritables espines i flors blanques.

Opuntia diademata var. inermis: Pròpia de l'Argentina central. Amacolla formant grans grups, amb articles verds i cilíndrics, més estrets en l'àpex. Arèoles blanques, sense espines, amb gloquidis clars o de color terrós.

Cultiu[modifica]

Exposició a ple sol. Reg moderat. Multiplicació mitjançant esqueix d'article sobre sorra seca. Temperatures mínimes de 3 °C.

Referències[modifica]