Organdí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tutú d'organza

L' organdí és una mussolina de cotó o de seda, lleugera, atapeïda i arrissada molt transparent, originària de Kounya-Ourguentch (antiga Urganch o Gurgandj, ciutat de comerç entre àrabs i xinesos) del Turkmenistan.[1]

L'organdí i l'organza[modifica | modifica el codi]

El nom d'organza prové de Urghenz al Turquestan. També és conegut com Amaika.

De moda a partir del segle XVIII aquests teixits van ser importats des de l'Índia. De seguida es van fabricar a França en les mateixes fàbriques on es teixia la mussolina. L'organdí i l'organza són dos teixits similars, la seva denominació difereix segons el nombre de fils emprats en la seva fabricació. Semblants a la mussolina, es distingeixen pel seu aspecte rígid. L'organdí i l'organza serveixen per a la decoració de les finestres com cortinetes, com adorn per a les bruses i vestits de nit. L'organdí no és molt utilitzat en els vestits de ballet, és massa fràgil i trencadís, s'empra molt més l'organza per fer els tutú utilitzats en els ballets romàntics.

Avui en dia, molts organdís són teixits amb cotó i fibres sintètiques com el polièster o el niló.

Les teles d'organdí més luxoses es fabriquen encara deseda.

L'organdí de seda es teixeix al llarg del riu Yangtze i la província de Zhejiang a Xina, i també en el Bangalore a l'Índia.

Nota[modifica | modifica el codi]

  1. Webster's New World Dictionary; Editors of Webster's II Dictionaries. Webster's two new college dictionary. Houghton Mifflin Harcourt, 2005, p. 791–. ISBN 9780618396016 [Consulta: 11 juny 2011].