Origami

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Vaixell de paper

L'origami o papiroflèxia és l'art japonès del plegament del paper. És originari del Japó (en japonès significa, literalment, "plegar" (oru) "paper" (kami). En català, també es coneix com a papiroflèxia.

La papiroflèxia pot definir-se com una art educativa en què es desenvolupa la creativitat, prenent-la com a passatemps o aplicant-la fins i tot en les matemàtiques.

Partint d'una base inicial (quadrats generalment, rectangles, triangles o altres formes, a voltes) s'obtenen figures que poden anar des de senzills models fins a ninots de gran complexitat. Els subjectes preferits per modelar són animals, altres elements de la natura (flors, arbres, etc.) i capses. Es poden fer figures diverses com vaixells, barrets, pingüins, ocellets, avions i gairebé qualsevol cosa que hom tingui traça de fer i imaginació de crear.

Grua, una figura que al Japó se suposa que representa bons desitjos o bona sort

L'única norma és que tot s'ha de fer doblegant. No es permet ni trencar ni enganxar. Tot ha d'estar fet d'una sola peça, o es consideraran obres diferents. En català, la figura construïda mitjançant la papiroflèxia es coneix amb el nom de papirola.[1]

Segons la filosofia oriental, l'origami aporta calma i paciència a qui el pràctica, característica comuna de bastants teràpies basades en l'exercici manual.

Hi ha origami de temàtica sexual.[2]

Tipus d'origami[modifica]

Origami d'acció[modifica]

L'origami no només representa figures immòbils, també hi ha objectes mòbils on les figures poden moure's. L'origami d'acció inclou models que volen, que cal que s'inflin per completar-los o que pressionant o estirant d'alguna part s'aconsegueixi moure la figura, o un tros.

Origami modular[modifica]

L'origami modular consisteix a posar una quantitat de peces idèntiques juntes per formar un model complet. Les peces són sovint simples, però el conjunt final pot resultar complex. Molts dels models modulars d'origami són boles decoratives com el kusudama. Tanmateix, la tècnica difereix en el fet que el kusudama permet que les peces es posin juntes fent servir fils o cola.

La papiroflèxia xinesa inclou un estil anomenat origami 4D on una gran quantitat de peces s'ajunten per fer models elaborats. De vegades es fan servir bitllets per als mòduls. Aquest estil fou creat per alguns refugiats xinesos mentre foren detinguts a Amèrica i es coneix també amb el nom de golden venture en honor al vaixell en què van viatjar.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «papirola». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. Donnia «Pornorigami For Adults». Fubiz Media, 11-07-2015 [Consulta: 23 juliol 2015].

Enllaços externs[modifica]