Orobancàcies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Orobanchaceae)
Infotaula d'ésser viuOrobancàcies
Orobanchaceae Modifica el valor a Wikidata

Orobanche alba
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLamiales
FamíliaOrobanchaceae Modifica el valor a Wikidata
Vent., 1799
Tipus taxonòmicOrobanche Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
EstatusNomen conservandum Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Lindenbergiaceae
Rehmanniaceae Modifica el valor a Wikidata

Orobancàcia, Orobancàcies (Orobanchaceae) és una família de plantes amb flor de l'ordre de les Lamiales.

Particularitats[modifica]

Les orobancàcies són pròpies dels països temperats de l'hemisferi boreal. La família comprèn uns 90 gèneres i unes 2000 espècies herbàcies, anuals o perennes. Molts del gèneres que la formen s'havien inclòs anteriorment en la família de les Escrofulariàcies.

Excepte el gènere Lindenbergia, tots els membres d'aquesta família són holoparàsits o hemiparàsits d'altres espermatòfits. Les espècies holoparàsites són completament parasítiques, sense clorofil·la, incapaces de realitzar la fotosíntesi: d'aquí que puguin ser de color groc, brunenc, violaci, però mai de tonalitats verdes. En canvi, les hemiparàsites (transferides de la família de les Escrofulariàcies) realitzen la fotosíntesi malgrat ser parasítiques.

Característiques[modifica]

L'aparell radical nul, o poc desenvolupat, s'ha transformat en haustoris que es fixen a les rels dels hostes per extreure'n aliment. Les tiges, d'uns 10 a 50 cm d'alçada, són dretes, no ramificades i més o menys glanduloses, de color violaci, brunenc, grogós o blanquinós. Les fulles són esparses, del mateix color que la tija, i estan reduïdes a bràctees esquamiformes. Les flors, agrupades en espigues al damunt de les tiges, són zigomorfes, amb corol·la bilabiada formada per 5 pètals soldats; l'androceu consta de 4 estams i l'ovari és súper, bicarpel·lar, però amb una sola cavitat, caràcter que permet diferenciar les orobancàcies de les escrofulariàcies. Als Països Catalans hi trobem el gènere Orobanche. Tant orobancàcies com escrofulariàcies presenten estaminodis, estams que resten estèrils al final del seu desenvolupament i no produeixen pol·len.

Gèneres[modifica]

Cistanche tubulosa

La Lathraea ha sigut classificada tradicionalment entre les Orobanchaceae, però recents evidències suggereixen que hauria de ser transferida a la família Scrophulariaceae.[1]

Referències[modifica]

  1. Castroviejo, Santiago. Flora ibérica: Plantaginaceae-Scrophulariaceae (en castellà). Editorial CSIC, 2009, p. 537. ISBN 840008747X. 

Enllaços externs[modifica]