Ortesi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una ortesi de turmell i peu, amb recolzament a la cama.

Una ortesi és un dispositiu aplicat externament que s'utilitza per influir en les característiques estructurals i funcionals del sistema neuromuscular i esquelètic.[1]

Classificació[modifica]

Les ortesis es classifiquen (segons el sistema de classificació internacional) en quatre classes segons les àrees corporals on s'apliquen.[1] Hi ha les ortesis de les extremitats inferiors, de les extremitats superiors, del tronc i del cap.

També s'agrupen segons la seva funció:

  • Estabilitzadores o immobilitzadores. Mantenen una posició i impedeixen moviments indesitjats, de manera que, si l'objectiu és actuar com a suport d'un segment paralitzat o disminuir l'amplitud articular d'un segment inflamat i dolorós, es poden utilitzar en paràlisi flàccides o espàstiques. El grau d'immobilització desitjat varia segons el tipus d'ortesi feta servir. En l'àmbit de l'anatomia patològica són les de major utilitat.
  • Funcionals, també anomenades dinàmiques. Porten incorporat un element elàstic que permet mobilitzar un segment d'un membre paralitzat.
  • Correctores. Indicades per corregir una deformitat esquelètica. Són més efectives si es fan servir durant el desenvolupament infantil.
  • Protectores. Mantenen l'alineació d'un membre malalt o lesionat.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Prosthetics and orthotics». International Organization for Standardization.