Osu!

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de videojocOsu!
Osu!Logo (2019).png
Versions
valor desconegut (, )
Publicació 16 setembre 2007 ()
Gènere videojoc musical
Anomenat en referència a Osu! Tatakae! Ouendan Tradueix
Característiques tècniques
Modes multijugador i un jugador
Plataforma Microsoft Windows, macOS, Android i iOS
Format distribució digital
Dispositiu d'entrada dispositiu apuntador i tauleta gràfica
Llenguatge de programació C♯
Equip
Desenvolupador Dean Herbert Tradueix
Més informació
MobyGames osu
Web oficial
IMDB: tt6169512 Facebook: osugame Twitter: osugame
Modifica les dades a Wikidata

Osu! és un videojoc musical per a ordinadors amb Windows i recentment també amb OS X en el qual el jugador ha d’anar fent clic a una sèrie d’elements que van apareixent a la pantalla al ritme de la música. El joc està basat en diversos títols musicals llançats al mercat del videojoc prèviament (com ara Osu! Tatake! Ouendan) i va ser llançat com a beta pública el setembre de l’any 2007 per peppy, el seu creador. Actualment[Quan?] hi ha registrats gairebé vuit milions d’usuaris. El joc inclou un editor de nivells perquè cada usuari pugui crear els seus propis beatmaps.[cal citació]

Creació i desenvolupament d'osu![modifica]

El joc està inspirat en el joc Osu! Tatake! Ouendan, llançat l’any 2007 per a consoles Nintendo DS només al mercat japonès. Les semblances entre els dos jocs són més que evidents, ja que els elements on s'hi ha de fer clic (o en el cas del joc de Nintendo DS, on s'hi ha de fer tap a la pantalla tàctil) són pràcticament els mateixos. Tot i així, osu! no només està basat en aquest joc sinó en “una varietat de jocs comercials”, tal com s’afirma a la introducció de la seva pàgina web oficials.[1]

El logo d'osu!

La primera versió coneguda va ser desenvolupada el juliol de 2007 pel seu fundador, Peppy, en poc menys de setze hores. Contenia versions molt bàsiques de l’editor de beatmaps i d’Osu! Standard. Aquesta versió anava dirigida a un grup d'amics del programador.[2] Durant els mesos següents, Peppy va seguir treballant en el projecte, i finalment es va llançar la versió beta pública d’Osu! el setembre de 2007, juntament amb els fòrums a Internet sobre el joc. Tot estava allotjat al servidor de casa de Peppy (amb el domini .ppy.sh).[3]

osu! Standard[modifica]

Conté diversos modes de joc, però el principal és Osu! Standard, la resta són modes extres. Consisteix a anar fent clic als objectes que van apareixent en pantalla i que estan sincronitzats amb la cançó que sona. Cada clic realitzat suma una quantitat de puntuació, més o menys gran en funció de la precisió i la sincronització amb la música, i l’objectiu és arribar al final de la cançó amb el màxim de puntuació possible. El fitxer que conté cada grup d’elements sincronitzats amb una cançó determinada és conegut com a beatmap, i té l'extensió .osu.

Els dos botons del ratolí es poden substituir mitjançant les opcions del joc per dues tecles del teclat de l'ordinador, i el ratolí en si pot substituir-se per una tauleta gràfica. Osu! té la seva pròpia tauleta gràfica, dissenyada específicament per a jugadors d'aquest videojoc, anomenada «Osu! Tablet».

Hit objects[modifica]

Els objectes de colpejament, en anglès hit objects, són els elements que van apareixent a la pantalla sincronitzats amb la música i als quals el jugador ha d’anar fent clic en un moment precís. S’anomenen pel seu nom en la versió anglesa, per evitar confusions. Segons la precisió amb la qual es completi un hit object, s'obtindran 0 (fallada), 50, 100, o 300 punts. Quan s'executen bé diversos hit objects seguits, començarà a haver-hi un «combo», que multiplicarà la puntuació.

Tres hit circles en un beatmap d'Osu!

Hit circles[modifica]

El cercle de colpejament, hit circle en anglès, són el hit object més bàsic del joc. Consisteixen en un cercle amb un número a dins (en funció de la seva posició en una combinació d’objectes) el qual té una circumferència més gran al voltant anomenada approaching circle. Aquesta es va fent petita a una determinada velocitat, fins a tenir el mateix perímetre que el cercle que envoltava. L’objectiu del jugador és fer clic a sobre el cercle quan l'approaching circle estigui el màxim a prop possible del cercle. Com més a prop estigui, la puntuació serà més o menys alta.[4]

Controls lliscants[modifica]

Els controls lliscants, slider en anglès, consten de dos hit circles units per una barra de desplaçament, que pot ser corba o recta. El jugador ha de fer clic al primer hit circle i mantenir el ratolí clicat sobre una pilota, que apareixerà i es desplaçarà automàticament per la barra fins a l'altre hit circle. Dins de la barra hi ha diversos punts, que serviran per determinar la puntuació de cada slider.[5]

Spinners[modifica]

Els spinners, “girants” en català, són grans cercles que ocupen tot l'espai de joc. Tenen un cercle semblant a un approaching circle que va convergint fins al centre de l'spinneri un "medidor de spinner". El que ha de fer el jugador és fer clic en un punt de l'spinner i traçar cercles, mantenint polsat el ratolí, fent així que l'spinner giri. El nombre de voltes necessàries per omplir el medidor vindrà determinat segons la dificultat del beatmap, però un cop estigui omplert, les voltes de més s'afegiran com a puntuació extra.[6]

Mods[modifica]

Amb un mod es pot modificar la dificultat d'un beatmap el que influencia en la puntuació final. Els mods són aplicables a tots els modes de joc. Tot i així, en la taula s'explica l'efecte en el mode de joc principal, l'Osu! Standard.

Nom del mod Modificació de la dificultat Efecte en la partida Efecte en la puntuació final
Easy Més fàcil Els cercles són més grans, la barra de vida baixa menys, es requereix menys precisió ×0,5
No Fail Més fàcil Per molt que baixi la barra de vida, la partida no s'acaba ×0,5
Half Time Més fàcil La velocitat del beatmap es redueix un terç. ×0,3
Spun Out Més fàcil Els spinners s'autocompleten. ×0,9
Hard Rock Més difícil Els cercles són més petits, la barra de vida baixa més, el mapa està invertit visualment ×1,06
Sudden Death Més difícil Si es trenca el combo la partida es reinicia. -
Perfect Més difícil Si l'accuracy baixa de 100% la partida es reinicia. -
Double Time Més difícil La velocitat del beatmap augmenta un terç. ×1,12
Nightcore Més difícil La velocitat del beatmap augmenta un terç, i s'afegeix una nova percussió a la cançó automàticament, que a més se sent més aguda. ×1,12
Hidden Més difícil Alguns hit objects es tornen invisibles al cap de veure's durant uns segons. ×1,06
Flashlight Més difícil El jugador només pot veure la zona circumdant al cursor. ×1,12

Recompte de puntuació[modifica]

En cada hit object es poden obtenir diverses puntuacions, que es multiplicaran en la score total segons el multiplicador del combo i els mods (modificacions de dificultat) utilitzats. Cada cop que es facin 300 punts en un hit object, la barra de vida pujarà una mica, mentre que si se'n fan cent, cinquanta o una fallada baixarà una mica. Quan la barra de vida baixa del tot, no es pot continuar la partida, i s'ha de tornar a començar el beatmap.

Hit circles[modifica]

Segons com de prop estigui l'approaching circle del cercle, s'obtindran 50, 100 o 300 punts. Si no es fa clic o es fa clic massa d'hora, s'obtindran 0 punts (una fallada) i es trencarà el combo.

Slider[modifica]

S'obtindran 300 punts si es recorren tots els punts de la barra de l'slider, 100 si se'n recorren la meitat i 50 si se'n recorre almenys un. Si no se'n recorre cap, tot l'slider comptarà com una fallada. Si es falla el primer hit circle de l'slider, no es comptarà com una fallada però la precisió es veurà afectada i el multiplicador del combo tornarà a 0.

Spinner[modifica]

En l'spinner, es reben 300, 100 o 50 punts segons els girs fets en comparació a la durada de l'spinner, a més de la puntuació de l'spinner de per si determinada per la barra de spinner. Es comptarà com una fallada si la barra no s'arriba a omplir.

Accuracy (precisió)[modifica]

L'accuracy és una xifra en percentatge que permet comprovar amb quina precisió s'ha completat un beatmap. Per exemple, si s'ha fet el màxim de precisa possible l'accuracy serà del 100%.

Score (puntuació)[modifica]

La score de cada beatmap és la puntuació total d'aquell beatmap, comptant amb els factors del combo i dels mods. És el que determinarà la posició del jugador en els rankings de cada beatmap.

Grades (nota)[modifica]

Cada partida està avaluada amb una nota, que ve donada en funció de la precisió i el nombre de puntuacions de cada tipus fetes.

Notes normals[modifica]
 • SS: 100% d'accuracy
 • S: més d'un 90% de hit objects amb 300, menys d'un 1% amb 50 i cap fallada.
 • A: més d'un 80% de hit objects amb 300 i cap fallada o bé més d'un 90% amb 300.
 • B: més d'un 70% de hit objects amb 300 i cap fallada o bé més d'un 80% amb 300.
 • C: més d'un 60% de hit objects amb 300.
 • D: qualsevol altra cosa.
Notes especials[modifica]
 • SS platejada (SSH): 100% de precisió amb els mods 'hidden' i/o 'flashlight'
 • S platejada (SH): més d'un 90% de hit objects amb 300, menys d'un 1% amb 50 i cap fallada amb els mods 'hidden' i/o 'flashlight'.

Dificultat d'un beatmap[modifica]

Els beatmaps tenen cinc nivells de dificultat: easy, normal, hard, insane i expert. Al nivell easy són beatmaps fàcils, completables per qualsevol tipus de jugador que hagi pogut completar el tutorial. Els objectes són grans i apareixen lentament. Al nivell normal queda senzill, però amb una complicació més gran. Els objectes apareixen una mica més ràpid que en els de dificultat Easy. Són beatmaps completables per la majoria de jugadors. Al nivell hard (difícil) els beatmaps esdevenen força més complicats. Els hit objects són més petits i apareixen ràpidament. Tot i així, són mapes completables per bona part dels jugadors mitjanament experimentats. Al nivell insane (boig) es requereix molta experiència i habilitat que encara es dificulten més al nivell expert, al qual es necessiten grans reflexes i habilitat

Altres modes de joc[modifica]

osu! inclou també altres modes de joc, que, així com osu! Standard, requereixen precisió, reflexos, concentració i pràctica. Els modes de jocs que s'expliquen a continuació també són avaluats amb les mateixes notes que osu! Standard (SS, S, A...) i la seva dificultat també es classifica en Easy, Normal, Hard... Malgrat això, els criteris utilitzats per a definir cadascun d'aquests aspectes són diferents, ja que són modes de joc diferents. Tot i així, tant les notes que es poden obtenir com les dificultats són equivalents, és a dir, si els beatmaps Easy són mapes fàcils, els Normal, mapes una mica més complicats però assequibles, etc. En aquests modes de joc també es poden substituir els botons i el ratolí.

Taiko![modifica]

Taiko! és un mode de joc d'osu! que agafa pràcticament tots els elements del joc Taiko no Tatsujin (llançat com a Taiko: Drum Master als Estats Units). Aquest mode de joc consisteix en una sèrie de cercles vermells i blaus (als quals hom es refereix com a notes) que van de dreta a esquerra de la pantalla, seguint el ritme d'una determinada cançó, a la mateixa alçada tots i en línia recta. A la part esquerra hi ha un cercle de color gris que no es mou, i que està a la mateixa alçada que les notes. El que ha de fer el jugador és, segons el seu color, fer clic just quan la nota està passant per sobre del cercle gris. Alguns dels mods d'osu! Standard són aplicables també a Taiko!.[7]

Catch The Beat[modifica]

Catch The Beat, abreujat sovint com a CtB, és un dels modes de jocs alternatius a osu! Standard. Aquí, el jugador haurà d'anar controlant, o amb el ratolí o bé amb les fletxes del teclat, un personatge que està aguantant un plat amb les mans i anar recollint fruita que va caient de la part superior de la pantalla. En aquest mode de joc la sincronització entre música i elements a la pantalla es perd força. Alguns dels mods d'osu! Standard són aplicables també a Taiko!.[8]

osu!mania[modifica]

osu!mania és un joc de l'estil de Beatmania IIDX, Guitar Hero o DJMAX, així com d'altres jocs que requerixen que l'usuari faci servir més de tres botons, on el jugador ha de pitjar una determinada tecla en un moment específic en funció d'unes notes que van baixant per una graella. En aquests modes de joc, són aplicables una minoria dels mods d'osu! Standard.[9]

Multijugador[modifica]

osu!, com molts videjocs de l'actualitat, té un mode multijugador online. El mode multijugador d'osu! funciona de la següent manera:

Per jugar amb altres usuaris, tens dues opcions. O bé unir-te a una sala de joc ja creada o bé crear-ne una de nova i esperar que algú s'hi uneixi. Sigui com sigui, dins de cadascuna de les sales hi ha un usuari que és administrador (el que l'ha creat, excepte si aquest ha abandonat la sala, aleshores passaria a ser un altre), que és qui triarà el beatmap, el mode de joc i el criteri utilitzat per a determinar la posició en què queda cada jugador o equip (pot ser l'accuracy, el combo màxim, la puntuació...). A més, podrà expulsar a algun usuari de la sala si ho considera oportú.

El multijugador pot ser individual o en equip. En el mode individual, el jugador ha de lluitar per ser el primer en la classificació (en el criteri triat) entre els que hi ha a la sala. En el mode per equips, hi ha dos equips que s'enfronten. S'estableixen uns torns i entre tots els membres s'ha d'aconseguir assolir el màxim de puntuació el màxim de puntuació possible.[10]

Adaptacions d'osu! a altres plataformes[modifica]

osu! és un joc que s'ha adaptat a diverses plataformes, de vegades de manera no oficial. Actualment, existeixen:

 • osu!stream. Versió d'osu! per a dispositius tàctils. Actualment només disponible per a iOS d'Apple, però l'adaptació per a Android està en desenvolupament.
 • osu!droid. Remake d'osu! per a Android programat per l'usuari Pesets.
 • opsu!. Clon d'osu! realitzat per Jeffrey "euphyy" Han, amb algunes opcions extra, que destaca per ser utilitzable tant en OS X i Windows com en Linux i Android.
 • osu!WP. Un altre remake d'osu!, en aquest cas per a la plataforma Windows Phone.
 • T-Aiko. Adaptació del mode de joc Taiko! per a les plataformes mòbils iOS i Android.
 • Beats. Aplicació per a mòbils que simula el mode de joc osu!mania (o el joc Beatmania IIDX) i que és compatible amb osu!droid.

Referències[modifica]

 1. Official Web
 2. «Juliol de 2007 a la pàgina oficial d'història d'osu!». [Consulta: 8 febrer 2016].
 3. «Setembre de 2007 a la pàgina oficial d'història d'osu!». [Consulta: 8 febrer 2016].
 4. «Hit circles a la pàgina web d'osu!» (en anglès). [Consulta: 8 febrer 2016].
 5. «Sliders a la pàgina web d'osu!». [Consulta: 8 febrer 2016].
 6. «Spinner a la pàgina web d'osu!». [Consulta: 8 febrer 2016].
 7. «Taiko! a la pàgina web d'osu!». [Consulta: 10 febrer 2016].
 8. «Catch The Beat a la pàgina web d'osu!». [Consulta: 10 febrer 2016].
 9. «osu!mania a la pàgina web d'osu!». [Consulta: 10 febrer 2016].
 10. «Guia del mode multijugador d'osu!». [Consulta: 10 febrer 2016].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]