Ou (aliment)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Rovell d'un ou cru

Els ous d'alguns ocells són un aliment habitual menjat pels humans des de fa milers d'anys,[1] molt ric en proteïnes i de fàcil digestió. Són, alhora, el component principal de múltiples plats dolços i salats, i un complement indispensable en molts altres.[2][3]

Varietats[modifica]

Ous

Els més consumits, amb gran diferència, són els de gallina,[4] seguits pels d'ànec i oca, i els ous de guatlla que són molt petits, bé com a exquisidesa gastronòmica, o per a la mainada. També es consumeixen els ous d'estruç, que poden arribar a pesar 1,3 quilograms.

Els ous de gallina poden tenir diferents colors, els més habituals són els blancs i els rossos (o morenos) que en realitat són de color terrós clar. Depenent de la regió es tendeix a preferir-ne uns o altres. Tot i que hom associa els blancs a una major higiene i els morenos a ser més naturals, en realitat són iguals.

Ús culinari[modifica]

Ous al plat

Els ous s'acostumen a consumir sols, almenys, de les maneres següents:

Però, a més a més, els ous formen la base de la truita de patates, de la salsa maionesa, del bescuit, del pa de pessic, del suflé (o soufflé), o de les quiche.

En rebosteria l'ou presenta una infinitat d'aplicacions. Així, els rovells s'utilitzen per a elaborar flamets i les clares per la merenga i com a ingredient dels sorbets, entre altres.

Riscos per a la salut[modifica]

Els ous són la font més freqüent de salmonel·losi. La causa sol ser en les restes d'excrement de gallina que poden romandre adherides a la closca, sempre que entrin en contacte amb l'interior i si es prenen crus.

Les precaucions a prendre són:

  • No usar ous amb restes sospitoses en la closca si es volen menjar crus.
  • Netejar amb un drap els ous abans d'usar-los.
  • Parar atenció que no restin restes de closca en els ous una vegada oberts.

Referències[modifica]

  1. Kenneth F. Kiple, A Movable Feast: Ten Millennia of Food Globalization (2007), p. 22.
  2. Ortega, R. M. «El huevo en el contexto de la Dieta Mediterránea.» Nutr. Clin. 1998;18: 34 37.
  3. Applegate, E. «Introduction: nutritional and functional roles of eggs in the diet.» J. Am. Coll. Nutr. 2000;19:495S-498S. acid, biotin and choline. Washington DC: National Academic Press, 1998.
  4. «Agricultural Marketing Service - Search Results».
  5. 5,0 5,1 5,2 https://www.raco.cat/index.php/LlenguaLiteratura/article/viewFile/220367/301150
  6. Evenepoel, P., Geypens, B., Luypaerts, A., Hiele, M., Ghoos, Y., & Rutgeerts, P. (1998). Digestibility of Cooked and Raw Egg Protein in Humans as Assessed by Stable Isotope Techniques. The Journal of Nutrition, 128 (10), 1716–1722. abstract

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]