Oxalis corniculata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuOxalis corniculata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font defulla d'Oxalis corniculata Modifica el valor a Wikidata
Hàbitatcova de dissolució Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreOxalidales
FamíliaOxalidaceae
GènereOxalis
EspècieOxalis corniculata Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

Oxalis corniculata o agrella o agrelles[1] és una planta herbàcia d'aspecte delicat i creixement lent de la família de les oxalidàcies del gènere Oxalis semblant a Oxalis stricta. Té una tija estreta i prostrada, de la qual fàcilment sorgeixen arrels dels nodes. Les fulles, trifoliades -dividides en tres folíols arrodonits- recorden a la forma de les dels trèvols. Algunes varietats tenen fulles verdes, mentre altres, com O. corniculata var. atropurpurea, les tenen morades. Les fulles tenen estípules inconspícues a la base de cada pecíol.

El fruit és una càpsula estreta, cilíndrica, d'1–2 cm de llargada, i notable per la seva explosiva dispersió de les llavors que conté, d'1 mm de llargada.

Distribució[modifica]

Varietat de fulles morades
Varietat de fulles verdes

És probable que aquesta espècie provingui del sud-est asiàtic.[2] Fou descrita per primer cop per Linnaeus el 1753[3] usant espècimens d'Itàlia, i sembla havia estat introduïda a Itàlia des de l'est abans de l'any 1500.[2] Avui dia té una distribució cosmopolita i és considerada una mala herba en jardins, camps agrícoles i gespes.[4][5]

Usos[modifica]

Les fulles d'O. corniculata és comestible, amb un picant sabor de llimona. Es pot preparar una beguda infusionant les fulles amb aigua calenta durant uns 10 minuts, endolcint-la i després refredant-la.[6] La planta sencera és rica en vitamina C. Qualsevol planta del gènere Oxalis és segura a baixes dosis, però si es menja en quantitats considerables al llarg del temps pot inhibir l'absorció de calci pel cos.[6]

Notes[modifica]

  1. DCVB
  2. 2,0 2,1 Groom, Quentin; Van der Straeten, Jan; Hoste, Ivan «The origin of Oxalis corniculata L.» (en anglès). PeerJ, 7, 13-02-2019, pàg. e6384. DOI: 10.7717/peerj.6384. ISSN: 2167-8359.
  3. von Linné, Carl. «Species plantarum».
  4. Hackney, P. 1992. Stewart & Corry's Flora of the North-east of Ireland. Institute of Irish Studies, Queen's University of Belfast.
  5. UC Davis IPM
  6. 6,0 6,1 Lee Allen Peterson, Edible Wild Plants, Houghton Mifflin Company, New York City (1977), p. 104.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Oxalis corniculata