Oxidasa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Oxidases)
Infotaula d'enzimOxidasa

L'oxidasa és un enzim que catalitza una reacció d'oxidació/reducció emprant oxigen molecular (O₂) com acceptor d'electrons. En aquestes reaccions l'oxigen es redueix a aigua (H₂O) o peròxid d'hidrogen (H₂O₂). Les oxidases són una subclasse de les oxidorreductasas.

Exemples[modifica]

Un exemple important és el citocrom C oxidasa, un enzim essencial que permet als organismes emprar oxigen en la generació d'energia i que és el compost final de la cadena transportadora d'electrons. Altres exemples són:

Prova de l'oxidasa[modifica]

En microbiologia la prova de l'oxidasa s'utilitza com una característica fenotípica en la identificació de soques bacterianes ja determina si el bacteri produeix citocrom oxidasa (i per tant utilitza oxigen a la cadena de transport d'electrons.[1] Els bacteris que han d'utilitzar oxigen s'anomenen aeròbies, i les que poden utilitzar oxigen però també altres compostos s'anomenen anaeròbies facultatives.

La prova de l'oxidasa s'usa sobretot per:

El reactiu de l'oxidasa més recomanat és la solució aquosa a l'1% de diclorhidrat de tetrametil-p-fenilendiamina (reactiu de Kovacs). És menys tòxic i molt més sensible que el corresponent compost dimetil (reactiu de Gordon i McLeod), però és més car. Aquest reactiu tenyeix les colònies oxidasa positives de color lavanda que vira gradualment a porpra-negrós intens.

Realització de la prova[modifica]

1. Mètode en placa directa

Afegeix directament 2-3 gotes de reactiu a algunes colònies. No inundar tota la placa i no invertir. Observar els canvis de color. Amb el reactiu de Kovacs la reacció es produeix en uns 10-15 segons, mentre que amb el de Gordon i McLeod és dins dels 10-30 minuts.

2. Mètode indirecte sobre paper

Col·locar un tros de paper de filtre de 3x3cm aproximadament en una placa de Petri. Afegeix 2-3 gotes del reactiu de Kovacs al centre del paper. Estendre amb la nansa de sembra una colònia sobre el paper impregnat. La reacció de color positiva es produeix als 5-10 segons.

Referències[modifica]

  1. «Metodos Catalasa y Oxidasa». [Consulta: 8 abril 2019].

Enllaços externs[modifica]

  • Catalase & Oxidase tests vídeo