Portada

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Pàgina principal)
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
678.092 articles
1.444 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Distribution-sv.png
Article del dia
El suec és una llengua escandinava parlada per més de nou milions de persones, principalment a Suècia i parts de Finlàndia, especialment a la costa i a les illes Åland. És en gran part mútuament intel·ligible amb el noruec, i en menor mesura amb el danès. Juntament amb les altres llengües escandinaves, el suec descendeix del nòrdic antic, el llenguatge comú dels germànics que vivien a Escandinàvia durant l'edat víking. El suec estàndard és la llengua nacional que evolucionà dels dialectes del suec central al segle xix i que ja estava ben establerta a principis del segle xx. Malgrat que encara existeixen varietats regionals distintes que descendeixen dels dialectes rurals antics, la llengua parlada i escrita és uniforme i estandarditzada. Alguns dialectes difereixen considerablement del suec estàndard en gramàtica i vocabulari i no són sempre mútuament intel·ligibles amb el suec estàndard. Aquests dialectes es limiten a àrees rurals i són parlats principalment per un nombre reduït de gent amb poca mobilitat social. Tot i que no estan amenaçats d'extinció imminent, aquests dialectes han anat declinant al llarg del darrer segle, malgrat el fet que estan ben documentats i el seu ús és encoratjat per les autoritats locals. - Vegeu informació sobre la imatge

Suec

Distribution-sv.png

El suec és una llengua escandinava parlada per més de nou milions de persones, principalment a Suècia i parts de Finlàndia, especialment a la costa i a les illes Åland. És en gran part mútuament intel·ligible amb el noruec, i en menor mesura amb el danès. Juntament amb les altres llengües escandinaves, el suec descendeix del nòrdic antic, el llenguatge comú dels germànics que vivien a Escandinàvia durant l'edat víking.

El suec estàndard és la llengua nacional que evolucionà dels dialectes del suec central al segle xix i que ja estava ben establerta a principis del segle xx. Malgrat que encara existeixen varietats regionals distintes que descendeixen dels dialectes rurals antics, la llengua parlada i escrita és uniforme i estandarditzada. Alguns dialectes difereixen considerablement del suec estàndard en gramàtica i vocabulari i no són sempre mútuament intel·ligibles amb el suec estàndard. Aquests dialectes es limiten a àrees rurals i són parlats principalment per un nombre reduït de gent amb poca mobilitat social. Tot i que no estan amenaçats d'extinció imminent, aquests dialectes han anat declinant al llarg del darrer segle, malgrat el fet que estan ben documentats i el seu ús és encoratjat per les autoritats locals.Dublin Stephen's Green-44 edit.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

Dublin Stephen's Green-44 edit.jpg

Vista aèria de Saint Stephen's Green, parc de Dublín.

Cartell concurs viquiPAU 2020.jpg
Projecte destacat
El mes de maig millorem els continguts avaluables a les proves PAU d'arreu del territori catalanoparlant al Viquiprojecte:ViquiPAU 2021. Convertim la Viquipèdia en recurs docent públic, participatiu, de qualitat i en català! Posa-hi el teu gra de sorra!

Projecte destacat: Les #viquiPAU 2021

Cartell concurs viquiPAU 2020.jpg

El mes de maig millorem els continguts avaluables a les proves PAU d'arreu del territori catalanoparlant al Viquiprojecte:ViquiPAU 2021. Convertim la Viquipèdia en recurs docent públic, participatiu, de qualitat i en català! Posa-hi el teu gra de sorra!


5 de maig

Es continua degradant l'òrbita del coet Llarga Marxa 5 fora de control, que podria caure en territoris habitats, incloent-hi Catalunya, el proper cap de setmana.


1 de maig

Quatre dies d'escaramusses a la frontera entre el Kirguizistan i el Tadjikistan deixen almenys 46 morts i entre 10.000 i 33.000 civils han estat evacuats.

1 de maig

El president somali Farmajo renuncia a la polèmica extensió del seu mandat presidencial per rebaixar les tensions.


30 d'abril

El waterpolista Nemanja Ubovic esdevé el primer esportista professional sancionat per homofòbia a l'estat espanyol.

Launch of Tianhe Core Module 2 (Cropped).jpg

Llançament del coet Llarga Marxa 5, actualment en una òrbita descontrolada, el 29 d'abril del 2021    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 5 anys
Mor Margot Honecker, política alemanya, ministra d'Educació de la RDA (n. 1927).
Avui fa 50 anys
Neix Yolanda Díaz Pérez, advocada i política gallega, vicepresidenta del govern espanyol, el mateix dia que mor Helene Weigel, actriu i directora del Berliner Ensemble (n. 1900).
Avui fa 60 anys
Neixen Roser Llop Florí, jugadora de basquetbol catalana (m. 2011), i George Clooney, actor, director i productor estatunidenc.
Avui fa 330 anys
Mor Caterina Tarongí, jueva cremada viva per la Inquisició a Palma (n. 1646).