Vés al contingut

Portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pàgina principal)

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
755.512 articles
946 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
La terrissa és l'objecte o conjunt d'objectes, tals com olles, càntirs, gerres, cassoles o tests, fets de terra argilosa afaiçonada quan és molla i pastada, i després cuita. La manca d'esmalts i vernissos, el tipus de terra, la coloració rogenca que li donen després de la cocció els derivats del ferro i, sobretot, la destinació a l'ús domèstic, en fan una categoria especial dins de la ceràmica. La terrissa es distingeix, d'una banda, dels productes artístics com són les ceràmiques, terracotes, porcellanes, i rajoles de València, i de l'altra, de les peces de terra cuita sortides de la bòbila, o de productes com la vaixella fina coneguda amb el nom de pisa. La peça més antiga que es coneix és un atuell del període Jōmon de prehistòria del Japó, peça que actualment s'exposa al Museu Nacional de Tòquio. Existeixen trossos de terrissa trobats al sud de la Xina; amb el mètode del carboni 14 s'han datat, i es creu que és un material elaborat entre els 14000 anys aC i el 9000 anys aC. - Vegeu informació sobre la imatge

Terrissa

La terrissa és l'objecte o conjunt d'objectes, tals com olles, càntirs, gerres, cassoles o tests, fets de terra argilosa afaiçonada quan és molla i pastada, i després cuita. La manca d'esmalts i vernissos, el tipus de terra, la coloració rogenca que li donen després de la cocció els derivats del ferro i, sobretot, la destinació a l'ús domèstic, en fan una categoria especial dins de la ceràmica. La terrissa es distingeix, d'una banda, dels productes artístics com són les ceràmiques, terracotes, porcellanes, i rajoles de València, i de l'altra, de les peces de terra cuita sortides de la bòbila, o de productes com la vaixella fina coneguda amb el nom de pisa.

La peça més antiga que es coneix és un atuell del període Jōmon de prehistòria del Japó, peça que actualment s'exposa al Museu Nacional de Tòquio. Existeixen trossos de terrissa trobats al sud de la Xina; amb el mètode del carboni 14 s'han datat, i es creu que és un material elaborat entre els 14000 anys aC i el 9000 anys aC.Imatge del dia
Cursa tradicional de bous a la Sumatra Occidental (Indonèsia) - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Cursa tradicional de bous a la Sumatra Occidental (Indonèsia)

Projecte destacat
Hi ha articles clau en més d'una vintena de Viquipèdies en altres idiomes, però encara absents en català. Ajuda'ns a reduir aquesta llista i a tenir-los també presents i amb una qualitat digna en la nostra llengua!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Articles absents

Hi ha articles clau en més d'una vintena de Viquipèdies en altres idiomes, però encara absents en català. Ajuda'ns a reduir aquesta llista i a tenir-los també presents i amb una qualitat digna en la nostra llengua!
(Informació de la imatge)13 de juliol

Donald Trump és ferit lleu en un intent d'assassinat amb arma de foc, suposadament perpetrat per Thomas Matthew Crooks.


13 de juliol

Barbora Krejčíková s'imposa al Torneig de Wimbledon davant Jasmine Paolini i guanya el seu segon Grand Slam després del Torneig de Roland Garros 2021.


12 de juliol

El Tribunal Suprem dels Països Baixos dicta fer efectiu el matrimoni homosexual a Aruba i Curaçao, legal des del 2012 a Bonaire, Sint Eustatius i Saba.


11 de juliol

Les Corts Valencianes aproven la Llei de concòrdia, que deroga l'anterior Llei de Memòria Democràtica, amb el suport del PP i Vox.
Tendències


Avui fa 75 anys
Neix Florence Cestac, dibuixant de còmics francesa, el mateix dia que mor Vítězslav Novák, compositor postromàntic txec (n. 1870).
Avui fa 100 anys
Avui fa 160 anys
Neix Ricarda Huch, poeta alemanya, filòsofa i historiadora que publicava amb el pseudònim de Richard Hugo (m. 1947).