Pēteris Vasks

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPēteris Vasks

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 abril 1946 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Aizpute (Letònia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióAcadèmia Letona de Música Jāzeps Vītols
Acadèmia Lituana de Música i Teatre Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènereSimfonia Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Premis

Lloc webmusic.lv… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm1119936 Spotify: 5pDXC7kLwFougTLVv2KFNJ Musicbrainz: e87fd6a2-8f83-4451-9b0c-4ba4e0d855cb Discogs: 1654923 Modifica el valor a Wikidata

Pēteris Vasks (Aizpute, 16 d'abril de 1946) és un compositor letó.[1]

Biografia[modifica]

Vasks va néixer en la família d'un pastor baptista. Es va formar com a violinista en el letó Acadèmia Terra Vulcania de la música, com un intèrpret de contrabaix amb Vitautas Sereikaan a la Acadèmia Lituana de Música i Teatre, i va tocar en diverses orquestres de Letònia abans d'entrar al Conservatori Estatal de Vilnius a la veïna Lituània a estudiar la composició amb Valentin Utkin, ja que se li va impedir fer això a Letònia a causa de la política repressiva soviètica cap als baptistes. Va començar a ser conegut fora de Letònia als anys noranta, quan Gidon Kremer va començar a defensar les seves obres i ara és un dels compositors contemporanis europeus més influents i elogiats.

L'estil primerenc de Vasks es degué molt als experiments aleatoris de Witold Lutosławski, Krzysztof Penderecki i George Crumb. Les obres posteriors van incloure elements de la música popular letona, com ara el seu suau i pastoral concert anglès (1989). Les seves obres són generalment extremadament clares i comunicatives, amb un sòlid i muscular sentit de l'harmonia. Els passatges lírics poden anar seguits de disonàncies agitades o interromputs per seccions ombrívoles amb una sensació de marxa. Va fer un ús extensiu de tècniques minimalistes, però mai no es va unir a cap mètode en particular.

Vasks se sent fermament relacionat amb els problemes mediambientals i es pot trobar un sentit de la natura verge i introduït en moltes de les seves obres, com ara el Quartet de corda núm. 2 (1984). Altres obres importants inclouen Cantabile (1979) i Musica dolorosa (1984) i "Bass Trip" (2003) per a contrabaix en solitari. Ha escrit cinc quartets de corda, el quart (1999)[2] i el cinquè (2004)[3] dels quals van ser escrits per al Kronos Quartet.

Vasks va rebre el premi Vienna Herder de la Fundació Alfred Toepfer el 1996, així com el premi de literatura, arts i ciències de l'Assemblea Bàltica i el Gran Premi Letònia de Música el 1997, aquest últim pel seu concert per a violí Tālā Gaisma ("Llum llunyana") (1996/97). Va rebre els Premis Clàssics de Cannes el 2004. Entre les seves obres importants també hi ha "Viatore", la Simfonia núm. 2 i "Música per a un amic mort".

Des del 1994 és membre honorari de l'Acadèmia de Ciències de Letònia i el 2001 passa a ser membre de la Reial Acadèmia de Música de Suècia. El 1996 va ser el compositor principal del Festival de Música Nova d'Estocolm i el 2006 el compositor resident al Festival de Música i Arts de Presteigne i al "Festival Vale of Glamorgan" de Gal·les.

El 2005 va rebre l'honor estonià de l'Ordre de l'Estrella Blanca, de 3a classe.[4]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]