PAOK Salònica FC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: PAOK Salónica FC)
Aquest article tracta sobre la secció de futbol del PAOK. Vegeu-ne altres significats a «Panthessalonikeios Athlitikos Omilos Konstantinoupoliton».
Infotaula d'organitzacióPAOK Salònica FC
(el) Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Estadi Toumba (2011) Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtΠ.Α.Ο.Κ. Modifica el valor a Wikidata
SobrenomDikefalos (bicèfala)
Tipusequip de futbol de l’associació masculina
club de futbol Modifica el valor a Wikidata
Creació20 abril 1926
Activitat
Esportfutbol masculí Modifica el valor a Wikidata
LligaLliga grega de futbol
Instal·lació esportiva del clubEstadi ToumbaTessalònica (Grècia) . 28.703  Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaIvan Savvidi (2016–) Modifica el valor a Wikidata
Entrenador principalRăzvan Lucescu (2021–) Modifica el valor a Wikidata
Propietat deIvan Savvidi Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color          negre, blanc
Equipament esportiu

Lloc webpaokfc.gr Modifica el valor a Wikidata
Facebook: PAOKFOOTBALL Twitter (X): PAOK_FC Instagram: paok_fc LinkedIn: fc-paok Youtube: UCInZnZ8JYwmIvs8gtNriwSQ TikTok: paokfootball Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El PAOK F.C. (en grec modern: ΠΑΟΚ - Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών - Panthessalonikios Athlitikos Omilos Konstantinoupoliton, en català: Organització Atlètica Pan-Tessalònica de Constantinopolitans), és la secció de futbol del Panthessalonikeios Athlitikos Omilos Konstantinoupoliton, a la ciutat de Salònica, Grècia.

Història[modifica]

El PAOK és el continuador de l'històric Hermes Sports Club (grec modern: Ερμής - Ermis), que havia estat format el 1875 per la comunitat grega de Pera, un districte de Constantinoble. Quan la comunitat grega fou expulsada de Turquia, després de la guerra greco-turca (1919-1922), aquest club fou fundat a Salònica pels exiliats grecs el 28 d'abril de 1926.

El primer partit del club fou contra l'Iraklis Thessaloniki el 26 de juliol de 1925 (victòria per 2-1). Dues setmanes més tard va perdre enfront del seu màxim rival ciutadà, Aris, per 5 a 2. El 12 de desembre de 1930 va inaugurar el seu estadi de futbol de Syntrivaniou.

Fins al 20 de març de 1929 hi havia dos clubs rivals formats per refugiats de Constantinoble, el PAOK i l'AEK Thessaloniki, que havia estat fundat el 1924-25. Ambdós clubs es fusionaren per iniciativa del Dr. Musa el 1929.

L'època daurada del club s'inicià el 1953. L'equip guanyà el campionat de Salònica tres anys consecutius convertint-se en un dels més importants del país. En destacà la trinca formada per Yientzis, Kouiroukidis i Papadakis. L'any 1957 el club s'embrancà en la construcció d'un nou estadi al barri de Tumba. Aquest fou inaugurat el 6 de setembre de 1959. El club, a més, ingressà a la primera divisió grega, just creada aquell any.

Després d'uns anys de foscor, el club ressorgeix als anys 70. Aquests anys el club guanya una lliga 1976 i dues copes 1972 i 1974, a més d'esdevenir un símbol contra la dictadura feixista del país. La segona lliga per al club arribà el 1985. Els darrers anys el club ha guanyat dues noves copes de Grècia, els anys 2001 i 2003.

Palmarès[modifica]

Entrenadors destacats[modifica]

Jugadors destacats[modifica]

Referències[modifica]

  1. «History». paokfc.gr. [Consulta: 26 juny 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: PAOK Salònica FC