Països del Regne Unit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mapa amb els quatre països o nacions constitutives del Regne Unit: Escòcia, Irlanda del Nord, Anglaterra i Gal·les.

L'expressió països del Regne Unit designa les nacions d'Anglaterra, Irlanda del Nord, Escòcia i Gal·les, que units, formen el Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord, un Estat sobirà europeu.[1] S'utilitzen així mateix els qualificatius de "nacions constitutives" i "Home Nations" per designar-les, aquest últim principalment per a finalitats esportives.[2][3]

El terme "país" és el més comú, principalment a causa de la inexistència d'una constitució britànica formal i a la llarga i complexa història de la formació del Regne Unit.[4] D'igual manera, aquests països no tenen una denominació oficial, per la qual cosa no se'ls pot considerar subdivisions formals del Regne Unit i, de vegades, es fa ús de termes diversos per referir-s'hi.[5]

Com a Estat sobirà, el Regne Unit és l'ens que representa a tots aquests països en organitzacions internacionals, com a Nacions Unides o la Unió Europea.

El parlament i el govern del Regne Unit breguen amb assumptes relacionats amb Irlanda del Nord, Escòcia i Gal·les que no hagin estat transferits, però no interfereix d'altra banda en els temes que siguin competència de l'Assemblea d'Irlanda del Nord, el Parlament Escocès i l'Assemblea de Gal·les. Anglaterra, no obstant això, és responsabilitat del parlament britànic, amb seu a Londres.

Les Illes del Canal i l'Illa de Man són dependències de la Corona britànica, però no formen part del Regne Unit ni de la Unió Europea.

Taula resum[modifica]


Nombre
Bandera Àrea
(km²)
Població
(est. de 2010)

Capital
Parlament
descentralitzat
Sistema
legal
Anglaterra 130.395 51,6 milions Londres No Dret anglès
Escòcia 78.772 5,2 milions Edimburg Dret escocès
Gal·les 20.779 3,0 milions Cardiff Dret anglès amb alguns
poders independents
i Dret gal·lès
Irlanda del Nord [a] 14.130 1,8 milions Belfast Dret d'Irlanda del Nord i Dret irlandès
Regne Unit 243.789 62,1 milions Londres

Referències[modifica]

  1. UK Cabinet Office: Devolution Glossary (Consultat el 7 de setembre de 2010)
  2. «Countries within a country». Arxivat de l'original el 16 d'abril de 2010. [Consulta: 4 gener 2009].
  3. «List of all Sovereign Nations and their Capital Cities».
  4. «Your Scotland questions; Is Scotland a country?». scottish.parliament.uk. Arxivat de l'original el 21 de juny de 2008. [Consulta: 1r agost 2008].
  5. «Ninth United Nations Conference on the standardization of Geographical Names» (PDF). unstats.un.org, agost 2007. Arxivat de l'original el 2009-12-01. [Consulta: 21 octubre 2008].

Notes[modifica]

  1. Aquesta bandera va perdre el seu caràcter oficial després de la dissolució del Parlament d'Irlanda del Nord pel govern britànic l'any 1972. Tot i així, encara és utilitzada per les delegacions esportives de la regió.

Vegeu també[modifica]