Pa sense llevat

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Pa sense llevat

El pa àzim, pa alís o pa sense llevat és un tipus de pa que s'elabora barrejant farina amb aigua i formant una massa a la qual s'afegeix sal i es dóna forma abans de sotmetre-la a una alta temperatura. A l'antiguitat s'utilitzaven pedres o cendres calentes com a font de calor, però més tard es va implementar l'ús del forn. Abans de conèixer els mètodes per fermentar la massa de farina de blat, el seu consum era molt popular.

A Aràbia i el nord d'Àfrica encara s'elabora pa àzim seguint els mateixos procediments de fa molts segles. Els catòlics en fan hòsties que es consagren a l'eucaristia i representen el cos de Crist. Els jueus elaboren un pa àzim anomenat matsà, el qual es consumeix per commemorar la sortida dels israelites d'Egipte durant la celebració coneguda com a pésah. A l'Índia i Pakistan es preparen unes hòsties integrals de pa àzim anomenades chapatis.

Variants[modifica]

A Europa[modifica]

Als Països Catalans s'utilitza sobretot per separar les barres de torró dur.

A Castella - la Manxa es fan les anomenades coques de pastor que s'usen per al guisat típic anomenat gaspatxo manxec, que és diferent a la sopa anomenada gaspatxo a Andalusia. Són hòsties a base de farina, sal i aigua disposades sobre les mateixes brases i cendra, amb l'avantatge que aquest pa àzim no es corromp fàcilment en el sarró dels pastors i els pagesos durant els sotracs de les llargues estades a l'aire lliure.

A Àsia[modifica]

Altres varietats de pa àzim elaborades a Àsia són el paratha i els puris, els quals porten algun adornament especial.

A Amèrica[modifica]

A Xile, es fa una mena de pa anomenat tortilla, amb farina, aigua, sal i greix, que normalment es cou en cendres calentes (caliu) o en sorra calenta.