Pacties

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaPacties
Modifica les dades a Wikidata

Pacties (Pactyas, Paktías Πακτύας) fou un funcionari persa però nadiu de Lídia.

Quan Lídia fou conquerida (546 aC) Cir II el Gran el va nomenar recaptador d'impostos del regne. Quan Cir va retornar a Ecbatana, Pacties va organitzar la revolta nacional contra el governador Tabalos i amb els impostos que havia recaptat va contractar mercenaris i va aconseguir mobilitzar a la gent de la costa. Al front de l'exèrcit així organitzat va avançar cap a Sardes i va assetjar a Tabalos a la ciutadella.

Cir, assabentat del que passava, va enviar un exèrcit dirigit per Mazares; quan els perses es van acostar, Pacties va fugir a Cyme (Cume), i Mazares va enviar un missatger a aquesta ciutat exigint l'entrega del rebel. Els habitants de Cume van preguntar a l'oracle d'Apol·lo a Brànquides, que va dir que la ciutat s'havia de rendir; Aristòdic va demanar de consultar l'oracle una segona vegada, però la resposta fou la mateixa; però com que no volien entregar a Pacties el van enviar a Mitilene; quan van saber que Mitilene es preparava per rendir-se, van enviar un vaixell a aquesta ciutat que va rescatar a Pacties i el va portar a Quios. Finalment foren els habitants de Quios els que el van entregar a canvi de la possessió d'Atarneus.

Els perses el van mantenir en custodia per enviar a Cir, però de la seva sort final, tot i que previsible, no se'n té informació.