Pal de pluja

De Viquipèdia
Infotaula d'instrument musicalPal de pluja
Rainstick 01.png
Pal de pluja tradicional sud-americà construït amb un tronc de cactus Modifica el valor a Wikidata
Tipusconcussion idiophone (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació Hornbostel-Sachs112.13+133.1 Modifica el valor a Wikidata

Mostra d'àudio

Modifica el valor a Wikidata

El pal de pluja és un instrument idiòfon de percussió que sona per sacseig difós a Amèrica central, Amèrica del Sud, Àfrica i Oceania, ja des de l'antiguitat. Consisteix en un tub llarg i estret parcialment farcit amb mongetes o llavors i que compta amb una sèrie d'espines arranjades en forma helicoïdal a la seva superfície interna. Quan el pal es gira del revés (en relació a la posició en la qual estava inicialment) les llavors van cap a l'altre extrem del tub i en picar amb les espines fan un soroll que d'alguna manera recorda el de la pluja quan cau. Per fer un efecte més realista es fan servir diversos instruments simultàniament de manera que mentre un es gira (i s'interromp el so) continuen sonant els altres; a més, segons les dimensions donen sons més aguts o més greus, tot i que sempre de so indeterminat. També s'obtenen efectes diversos segons el grau d'inclinació que es dona al tub.

Es troba molt estès entre els pobles aborígens així com entre els pastors de Xile on se l'anomena cascadas. A les illes de la Melanèsia rep el nom de bastó de paraula i, talment com un rellotge de sorra, cronometra i autoritza el temps de què disposa cada orador en les reunions, mentre van baixant els grans o llavors amb què s'ha omplert.

Sovint, actualment, els pals de pluja són venuts com a records als turistes que visiten parts diverses d'Amèrica llatina inclòs el sud dels Estats Units.

En moltes zones es tocava amb la creença que –per un fenomen de simulació- podria atreure la pluja, per la qual cosa ha estat tradicionalment molt vinculat als ritus propiciatoris de la pluja.

La majoria dels pals de pluja -si més no els sud-americans, els més difosos actualment- són fets amb troncs de cactus que en ser assecats al sol queden buits de dins. Es treuen les espines que són les mateixes que després es claven ben endins com si fossin claus. Després s'hi posen les llavors i es segellen els dos extrems. Altres materials que es fan servir, particularment en altres zones, són la canya de bambú i petites pedres en lloc de grans, entre molts altres.

Per la seva simplicitat de construcció, el pal de pluja s'ha convertit en un instrument que es construeix en escoles i altres medis educatius; en aquest cas s'empren altres materials com rulls de cartró i claus.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pal de pluja