Palanca (oci)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Balancins

La palanca, balancí o puja i baixa és un entreteniment infantil que consisteix a una barra llarga de metall o fusta, amb seients en els seus extrems i recolzada al punt mitjà. Els balancins constitueixen una diversió tradicional de la infància i es troben en parcs i jardins al costat dels gronxadors, tobogans i altres elements lúdics.

El seu funcionament és el següent: els nens seuen en els sellons, l'un davant de l'altre, i s'empenyen alternativament fins a arribar a estar al capdamunt. D'aquesta manera, es produeix un agradable vaivé vertical. En aquest sentit, és recomanable que els usuaris tinguin pesos similars de manera que ambdós puguin pujar i baixar. En cas contrari, el balancí es decantaria exclusivament cap a un costat deixant l'altre nen suspès.

Com a variació convencional, es pot trobar el balancí amb molles, en el qual la barra es manté en posició horitzontal reposant sobre dues molles. L'avantatge respecte al convencional és que exigeix ​​un menor esforç i suavitza el moviment, evitant, així, possibles accidents.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Palanca Modifica l'enllaç a Wikidata