Palau de Cerro Castillo

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Palau de Cerro Castillo
Imatge
Dades
TipusResidència oficial Modifica el valor a Wikidata
Part deMonuments Nacionals de Valparaíso Modifica el valor a Wikidata
Construcció1930 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura neocolonial espanyola Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaViña del Mar (Xile) Modifica el valor a Wikidata
Map
 33° 01′ 12″ S, 71° 33′ 52″ O / 33.020111°S,71.564411°O / -33.020111; -71.564411
Monument Històric de Xile
Data26 maig 2005
Activitat
Propietat deEspanya Modifica el valor a Wikidata

El Palau Presidencial de Cerro Castillo, ubicat a la ciutat de Viña del Mar, a la Regió de Valparaíso, Xile, és la residència de descans del President de la República de Xile, i seu alternativa al Palau de La Moneda. S'utilitza en temporades estivals i caps de setmana, així doncs, es realitzen al palau reunions ministerials i diplomàtiques. L'edifici adquireix especial importància, ja que és el lloc usual on el President electe "Vetlla les armes" a l'interior del palau la nit del 10 de març, esperant ser proclamat President de Xile a l'edifici del Congrés Nacional, ubicat a la veïna ciutat de Valparaíso. Per aquesta raó i des del trasllat de la seu del Poder Legislatiu a Valparaíso, és el centre de reunió del President amb els parlamentaris. També és comú que el President s'allotgi aquí abans del tradicional discurs del 21 de maig.

Va ser construït al turó de Cerro Castillo, al terreny on hi havia l'antic "Fuerte Callao", que va ser cedit al fisc per l'Armada Nacional. L'entitat encarregada d'executar les obres fou la Direcció General d'Obres Públiques, avui Ministeri d'Obres Públiques, en coordinació amb la Junta pro-balneari de la Ciutat Jardí.

El projecte fou elaborat pels arquitectes Luis Browne Fernández i Manuel Valenzuela González, i incloïa la Casa Presidencial, la porteria i el parc, on es troba la piscina. Fou aprovat i construït durant el govern del President Carlos Ibáñez del Campo entre els anys 1929 i 1930. La seva ubicació exacta es troba entre els centres de la ruta que uneix el port de Valparaíso amb la ciutat residencial de Viña del Mar. S'erigeix sobre el cim homònim i la seva fina construcció d'estil neomedieval li dona un aire de rellevància. Al voltant hi ha un gran parc des d'on es domina el port. De la construcció original del "Fuerte Callao" es van conservar els canons que avui adornen els jardins i el nom que porta el carrer, remodelant-se els gran murs de dos metres d'amplada, dos polvorins i un casalot.

Amb una inversió pròxima als 3 milions de pesos de l'època, l'edifici va ser entregat al Govern de Xile el gener de 1930, essent qualificat per la premsa del moment com un dels més sumptuosos i de millor gust arquitectònic de Sud-amèrica. La seva construcció es va pensar com un exponent de progrés del país incolent-se en ella fusta i materials nacionals.

Actualment, el Palau està administrat per la Presidència de la República. Amb el pas del temps, ha estat objecte de diverses intervencions, d'acord amb els requeriments dels diferents mandataris i les exigències del moment.

La construcció del Palau va rebre crítiques de l'opinió pública opositora del seu temps, principalment pel seu gran luxe i per ser "exageradament car". Per això, presidents com Jorge Alessandri o Salvador Allende; no hi van residir molt al Palau de Cerro Castillo. Precisament aquest últim, va utilitzar la mansió per a rebre autoritats estrangeres i per passar-hi alguns caps de setmana, però sobretot, eren coneguts els estiuejos dels nens pobres al palau, on aprofitaven la piscina i els animals (entre els que es conta una Tortuga Galápagos donada pel Govern de l'Ecuador).

Com a forma protocolar, sempre que el President es troba al palau, la bandera de Xile ondeja a l'entrada principal.