Palau del Castlà

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Palau del Castlà
Imatge
Dades
TipusCasa i palau Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicgòtic tardà Modifica el valor a Wikidata
Altitud341 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontblanc (Conca de Barberà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPlaça de Sant Miquel, 3 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 22′ 33″ N, 1° 09′ 45″ E / 41.37583°N,1.16261°E / 41.37583; 1.16261
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1075-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006644 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1189 Modifica el valor a Wikidata

El Palau del Castlà és un palau gòtic tardà del municipi de Montblanc (Conca de Barberà) declarat bé cultural d'interès nacional.

Descripció[modifica]

Es troba a la plaça de Sant Miquel i destaca per una façana amb una gran porta adovellada, on s'entreveuen finestrals renaixentistes, i rematada amb gàrgoles de pedra. Originàriament al mig de l'edifici hi havia un pati obert i porticat amb la corresponent escala noble. Temps enrere, el Palau tenia adossat un ampli jardí i hort que arribava fins al recinte emmurallat de Montblanc, amb sortida per l'anomenat portal del Castlà.

Gran palau construït com a residència del castlà, el representant del rei a la vila. L'edifici, fet de carreus i amb cantonades arrodonides, té estructura cúbica i tres pisos. En destaca la portalada de la façana principal amb un arc de mig punt adovellat. En aquesta façana es conserven dues gàrgoles de gran grandària.[1]

Història[modifica]

Es va començar bastir quan es van acabar les muralles (s. XIV-XV). Originàriament era un edifici aïllat amb garites de vigilància als angles, pati porticat i un ampli jardí que arribava fins al portal del mateix nom. A la planta baixa hi havia les presons.[1] Construït després de la Guerra Civil Catalana, durant la Guerra del Francès va sofrir un incendi i alguns assalts amb motiu de les posteriors guerres carlines, moment en què es van instal·lar les presons de la vila a la planta baixa.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Palau del Castlà
  1. 1,0 1,1 «Palau del Castlà». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 12 novembre 2015].

Enllaços externs[modifica]

  • «Palau del Castlà». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Consell Comarcal Conca de Barberà. Arxivat de l'original el 2015-11-18. [Consulta: 17 novembre 2015].