Palau dels Ducs de Llíria

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula d'edifici
Palau dels Ducs de Llíria
CaLaVila2 Liria.JPG
Palau dels Ducs de Llíria o Ca la Vila
Dades bàsiques
Tipus Palau
Començament 1596
Acabament 1602
Característiques
Estil Renaixement
Ubicació
Estat País Valencià
Localització Llíria 39° 37′ 30″ N, 0° 35′ 42″ O / 39.624961°N,0.594872°O / 39.624961; -0.594872Coord.: 39° 37′ 30″ N, 0° 35′ 42″ O / 39.624961°N,0.594872°O / 39.624961; -0.594872
Bé d'interès cultural
Identificador RI-51-0011967
Activitat
Modifica dades a Wikidata

El Palau dels Ducs de Llíria, també conegut com a Ca la Vila és un edifici situat a la plaça major de Llíria (Camp de Túria, País Valencià). D'estil renaixentista, construït a finals del segle XVI i principis del XVII,[1] en l'actualitat és la seu de l'Ajuntament de la ciutat. Presenta en conjunt una estructura bàsicament renaixentista, però amb matisos manieristes i vernacles.

Descripció[modifica | modifica el codi]

Porta principal de Ca la Vila

Es tracta d'un edifici exempt, de planta rectangular en tres plantes i coberta a quatre aigües sobre la qual sobresurt un petit mirador. La seua façana principal, rematada per la tradicional galeria d'arquets del segle XVI, recau a la plaça major.[1]

Va ser construït, per allotjar diverses institucions, com l'almodí, presó, cambra dels Jurats i sala de Consell, entre 1596 i 1602. La planta de l'edifici consta de dos crugies formades pels murs de càrrega que constitueixen les façanes i un mur central que en planta baixa hi ha perforat per quatre arcs de mig punt. A l'última planta aquest mur desapareix deixant únicament quatre pilars rectangulars sobre els quals es recolza la bigueria que conforma la coberta. L'escala de planta quadrada i buit central se situa en la segona crugia davant de la porta principal. A la planta superior es va disposar la sala de sessions, secretaria i despatx de l'alcalde. A la cambra hi ha una escala de cargol de rajola condueix al petit mirador octogonal que sobresurt a la coberta. El conjunt es remata, finalment amb la clàssica arquació del segle XVI que recorre, sota ampla cornisa, el perímetre de l'obra.[1]

La portada és plateresca de mig punt, entre pilastres toscanes, sobre la qual es troba el balcó principal.[1] La unitat de l'escena, les regles de la proporcionalitat i altres supòsits renaixentistes es trenquen sobretot en la façana principal: la porta principal no està situada al centre de l'edifici. Aquesta situació irregular produeix que la disposició dels finestrals del segon pis siga de la mateixa manera irregular trencant amb les lleis harmòniques renaixentistes i pròpies del manierisme, molt donat a aquests virtuosismes.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Duques de Llíria, palacio de los». A: Gran Enciclopedia Temática de la Comunidad Valenciana. Historia. Editorial Prensa Valenciana, 2009. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Palau dels Ducs de Llíria Modifica l'enllaç a Wikidata