Palau dels Xirvanxàs

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Patrimoni de la Humanitat  · UNESCO
La ciutat amurallada de Bakú amb el Palau dels Xirvanxàs i la Torre de la donzella
Palau dels Xirvanxàs
Palau dels Xirvanxàs
Informació
Tipus Palau
Començament 1411
Localització Bakú
Azerbaidjan Azerbaidjan

Tipus Cultural
Criteris (iv)
ID 958
Regió * Europa i Amèrica del Nord
Inscripció 2000 (24a sessió)
Perill 2003-2009
* Segons les regions de la UNESCO.

Palau del Shirvanshahs (o en Àzeri Şirvanşahlar sarayı); és el monument més gran de la branca Shirvan-Absheron de l'arquitectura de l'Azerbaidjan, situada a la Ciutat Interior de Bakú. El complex conté l'edifici principal del palau, Divanhane, els panteons, la mesquita del shah amb un minaret, el mausoleu de Seyid Yahya Bakuvi, un portal a l'est - la porta de Murad, un pantà i els romanents de la casa de bany. Està inscrit a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO l'any 2000.[1]

El palau està descrit a l'anvers dels bitllets azerbaidjanesos de 10.000 de 1994-2006,.[2] i del bitllet de manat nou de 10 emès des de 2006.[3]

Història[modifica | modifica el codi]

Al segle XV la dinastia de Shirvanshah sota Ibrahim I de Shirvan transferia la capital del seu país des de Shemakha fins a Bakú, i es comprometia a la construcció del palau. L'edifici es considera que és un complex commemoratiu construït al voltant del lloc sagrat de beneració (pir) i una tomba de Seyyid Yahya Bakuvi que era un sant Sufi Helwati. Els Shirvanshahs eren patrons de l'ordre Sufi Helwati i Shirvanshah Khalilullah I estava enterrat amb la seva família a les terres del palau. Uns altres historiadors sostenen que l'edifici s'utilitzava com el palau del governant, tanmateix les dues teories pateixen de l'absència de proves. Se sap tanmateix, que es considerava que els pous dins de les terres del "palau" tenien qualitats que es curaven fins a temps recents, com era el turó on es construïa el palau.

Després de la conquesta de Safavid de Bakú el 1501, l'ordre Sufi fou expulsada i durant segles el "palau" queia en ruïnes, i es coneixia a Bakú com palau dels Khans de Baku; aquest topònim va passar a la historiografia russa, fou citat primerament per Bartold.

Arquitectura[modifica | modifica el codi]

L'Edifici principal del complex fou començat el 1411 per Shirvanshah Sheykh Ibrahim I. L'edifici de dues plantes del palau assoleix el mig centenar de diferents construccions i contorns connectades entre si entre tres sinuoses i estretes escales. El gran portal condueix directament des del pati a la segona planta, en un alt allotjament d'alta octaèdrica cobert amb una cúpula. Un petit vestíbul, també octogonal, està situat darrere d'ell, el connecta amb la resta dels allotjaments al palau

Mausoleu dels Xirvanxas a Bakú, segle xv.

Divankhana és un petit pavelló de pedra. Està situat dins d'un petit pati envoltat per una galeria en arcada en tres costats. El pavelló Divankhana està format per una gran sala central octaèdrica amb un cúpula de pedra tant dins com fora. L'alt portal, ben proporcionat, de l'entrada principal està decorat amb un ornament i inscripció aràbiga. L'ornament presenta fulles de vinya i de figuera entrellaçades. El portal està també decorat amb dos medallons dins dels quals hi ha inscripcions en àrab cúfic.

El Mausoleu dels Shirvanshahs és de forma regular i coronada amb una cúpula hexaédrica que està decorada des de l'exterior amb estrelles multiradials. La inscripció de la porta d'entrada indica el propòsit de l'edifici, Khalilullah I, el gran sultà, gran Shirvanshah, el homònim del diví profeta, el defensor de la religió va ordenar construir aquesta lleugera cripta d'enterrament per la seva mare i fill a 839 (1435 -1436). En dos medallons amb forma de gota hi ha inscripcions amb el nom de l'arquitecte - Memar Ali (arquitecte Alí).

La Mesquita de Palau (1430) està situada al pati inferior del complex. La senzillesa dels seus volums prismàtics, completat amb dues cúpules lleugerament apuntades, està ombrejada per una ben proporcionada línia vertical del minaret que s'alça a la cantonada nord-est de l'edifici. Hi ha dues capelles per l'oració a la mesquita: una sala de grans dimensions per als homes i una sala de menor grandària per a les dones, també un parell d'habitacions secundàries. Hi ha una inscripció sota el cinturó d'estalactites del minaret que diu El major sultà Khalilullah I va ordenar construir aquest minaret. Que Al · là exalti els dies del seu govern i regne. Any de 845 (1441-1442).

El mausoleu de Seyid Yahya Bakuvi està situat a la part meridional del complex. Seyid Yahya Bakuvi va ser un erudit real a la cort de Shirvanshah Khalilullah. El mausoleu és de forma octaèdrica amb una marquesina d'idèntica manera. En part és terreny i en part subterrani. La part superior del mausoleu servia per dur a terme els ritus de culte, i la part inferior alberga la volta sepulcral. Hi ha tres petites finestres apuntades amb una barra de pedra-Shabaka en els límits sud, est i oest del mausoleu.

El complex del palau dels Shirvanshah també inclou el portal de les Portes Orientals, l'anomenat Porta del sultà Murad (1585). Va ser construït dins de les parets de la ciutadella bastant més tard que totes les altres construccions de les altres construccions del complex durant l'ocupació otomana de 1585-1603. Ells van nomenar les portes en honor del sultà Murad III.

El Mausoleu de Seyid Yahya Bakuvi se situa a la part sud del complex. Seyid Yahya Bakuvi era un erudit reial a la cort de Shirvanshah Khalilullah. El Mausoleu és d'una forma d'octaèdrica i cobria amb una marquesina d'octaèdrica. Consta de terra i el metro se separa. La part superior del Mausoleu servia per realitzar els ritus de culte, i el més baix posava la volta sepulcral. Hi ha tres petites finestres apuntades amb una barra de pedra als cantons del sud, orientals i occidentals del Mausoleu.

El complex de Palau del Shirvanshahs també inclou el portal Portes orientas, l'anomenat "Soldà la Porta de Murad" (1585). Es construïa dins de les parets de la ciutadella bastant posteriorment que totes les altres construccions del complex durant l'ocupació otomana de 1585-1603. Les portes eren anomenades per ells en honor al Sultà Murat III.

El casa dels banys del palau està situat a la terrassa inferior del complex. Es descobria el 1939 i data del segle XVII. Les excavacions arqueològiques exposaven una casa de bany gran que constava de 26 espais. Sobre la base de les restes que sobreviuen de les parets de la casa de bany un pot dir que els seus espais se solien cobrir amb cúpules i el llum penetrava a través de les obertures a les cúpules. La casa de bany era semisubterrani per quedar-se la calor en hivern i el fresc a l'estiu.

El complex de Palau del Shirvanshahs es declarava una reserva de museus el 1964 i es prenia sota la protecció estatal. Els treballs de restauració essencials són en curs.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. http://whc.unesco.org/en/list/958
  2. . [Banc Central de http://www.cbar.az de l'Azerbaidjan]. Moneda nacional: 10000 manat. - Recuperat 25 de febrer de 2010.
  3. . [Banc Central de http://www.cbar.az de l'Azerbaidjan]. Moneda nacional: 10 manat. [consultat 25 de febrer de 2010]
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Palau dels Xirvanxàs Modifica l'enllaç a Wikidata

Coord.: 40° 21′ 58″ N, 49° 50′ 00″ E / 40.366149°N,49.833443°E / 40.366149; 49.833443