Paleolític

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Stonehenge Wide Angle.jpg
Paleolític
Paleolític inferior
Paleolític mig
Paleolític superior
Epipaleolític
Mesolític
Neolític
Neolític antic
Neolític mig
Neolític final
Edat del coure
Edat del bronze
Cultura dels túmuls
Cultura dels camps d'urnes
Edat del ferro
Cultura de Hallstatt
Cultura de La Tène

El paleolític (del grec παλαιός, paleos=antic, i λίθος, lithos=pedra "antiga edat de pedra") és una etapa de la prehistòria dels humans caracteritzada per l'ús d'utensilis de pedra tallada, encara que també s'utilitzaven altres matèries primeres orgàniques per a construir diversos utensilis: os, asta, fusta, cuir, fibres vegetals, etc. (mal conservades i poc conegudes). És el període més llarg de la història humana que s'estén des de fa 2,5 milions d'anys (a l'Àfrica) fins fa uns 9.000 aC. aproximadament i es divideix en tres fases: el Paleolític inferior, el Paleolític mitjà i el Paleolític superior. A aquest se li afegeix un període terminal anomenat Epipaleolític (l'etapa següent a l'Epipaleolític i anterior al Neolític és el Mesolític).

El Paleolític es caracteritza, a grans trets, per la utilització d'instruments gruixuts, pesants, difícils de manejar, mal treballats en la seva major part. No tenen plena capacitat constructora. L'home del Paleolític era nòmada, és a dir, s'establia en un lloc i s'hi quedava fins a esgotar els recursos naturals.

El terme va ser creat per l'arqueòleg John Lubbock el 1865, per oposició a neolític ("edat moderna de la pedra"); constituint juntes el que es denomina edat de pedra (s'insisteix en l'elaboració d'utensilis de pedra per a establir l'oposició a l'Edat dels Metalls).

Aquest període és part del Plistocè
Plistocè
Paleolític
Paleolític inferior
Paleolític mitjà
Paleolític superior
Holocè
Mesolític o Epipaleolític
Neolític

Cronologia[modifica | modifica el codi]

El Paleolític al món[modifica | modifica el codi]

Cronologia vol dir temps.

Aquesta cronologia és conservadora i es justifica en les troballes de la francesa Hélène Roche en els jaciments etíops de Kada Gona (Afar), on les primeres eines tallades s'han datat per mitjà del potassi-argó en 2,6 milions d'anys d'antiguitat.[1] La troballa del Dmanisi (Geòrgia), permet saber que els éssers humans van arribar a l'Orient Pròxim fa 1,8 milions d'anys .[2] A l'Extrem Orient d'Àsia existeixen proves, més o menys sòlides, d'una ocupació molt primerenca, amb jaciments com Modjokerto, Java, o Logoluppo, Xina (entre d'altres) que superen 1,8 milions d'anys.[3] Per últim, la Sima del Elefante, de la Jaciment arqueològic d'Atapuerca[4] (Burgos) i la Cueva Victoria (Múrcia),[5] permeten demostrar que l'ocupació humana d'Europa supera 1,2 milions d'anys d'antiguitat, si bé la resta més segura correspon al crani de Ceprano (Itàlia), amb prop d'un milió d'anys.[6] Les dades sobre la resta del món (Amèrica, Oceania, etc.) s'han tret de Migracions prehistòriques de la humanitat.

Forma de vida[modifica | modifica el codi]

L'economia era caçadora-recol·lectora molt senzilla, amb ella aconseguien menjar, llenya i materials per a les seves eines, roba o cabanyes. La caça era escassament important al principi del Paleolític, predominant la recol·lecció i la carronya. A mesura que l'ésser humà progressa física i culturalment la caça va guanyant importància:

 • Els primers homínids tot just sabien caçar, especialment els australopitecs i Homo habilis. Vivien de la recol·lecció de vegetals comestibles (tubèrculs, arrels, escorces i brots tendres, fruites i llavors); de capturar petits animals (insectes, rèptils, rosegadors, pollets, ous...) i d'animals morts o malalts que trobaven (carronya, sobretot). Eren molt oportunistes.[7]
Restes d'Elephas antiquus exhumats en el jaciment d'Ambrona (Sòria)
 • Els arcàntrops ja caçaven, però la seva veritable base alimentosa va seguir sent la recol·lecció i la carronya o les captures oportunistes i amb paranys. De fet, els grans jaciments de Torralba i Ambrona (província de Sòria, Espanya),[8] on els humans desmembraven enormes elefants antics (de fins a 20 tn de pes), no eren caçadors, sinó carronyers.[9]
 • Els veritables humans caçadors són els neandertals i els humans moderns, que no obstant això, mai van deixar de menjar vegetals, petits animals o carronya. La caça gairebé sempre es feia per mitjà de paranys. L'Home de Neandertal i l'home modern també van aprendre a pescar per mitjà d'arpons, xarxes o hams.

No obstant això, mai s'arribava a trencar l'equilibri de l'ecosistema, doncs els caçadors i recol·lectors del Paleolític no eren agressius amb el mitjà natural; no ho espoliaven ni acumulaven aliment innecessàriament. AL contrari, sovint actuaven com un regulador, eliminant animals vells, malalts o extraviats, fins i tot, reciclant la carronya. La pressió poblacional era escasíssima, la naturalesa proporcionava prou. No es tracta d'idealitzar aquesta manera de vida (com encertadament indica Luis Vitale[10]), sinó que ens adonem que l'ésser humà ha viscut en aquest planeta sense danyar-lo el 99% de la seva existència, i en només l'1% restant ho està destruint.

Els estris[modifica | modifica el codi]

En essència, les tècniques de fabricació d'utensilis no canvien massa al llarg del Paleolític, a pesar de la multitud de cultures que han arribat a diferenciar-se; el que sí que ocorre és que es perfecciona molt i s'arriba a un nivell de destresa sorprenent.

 • Van existir útils d'os com els punxons, les atzagaies o puntes de llança, els arpons per a pescar, propulsors, agulles de cosir,[11] hams, bastons perforats (sovint anomenats"bastons de comandament"), etc. No obstant això els útils d'os només són abundants amb l'aparició dels humans moderns, en el denominat Paleolític Superior.
 • Els útils de pedra també evolucionen, per descomptat; però, sempre es van fabricar per mitjà de diverses tècniques de talla, sobretot la percussió, és a dir, es colpejava el nucli (d'una roca de fractura concoïdal: quars, quarsita, sílex, obsidiana, etc.) amb un percussor de pedra duro de banya de cèrvid (percussor tou o elàstic), per a donar forma a les eines lítiques, com un escultor. En el Paleolític superior s'arriba a tallar la pedra no només per percussió, sinó també per pressió, aconseguint un major control sobre el resultat. En qualsevol cas, obtenien fils tallants o, bé, resquills afilats anomenats ascles. En un principi es fabricaven eines de pedra molt simples, els còdols tallats, després van aparèixer els bifaços o destrals de mà, que servien per a fer de tot: tallar, cavar, trencar, perforar… Més endavant, els útils es van especialitzar, apareixent les rascadores (per a adobar pells), els ganivets (per a escorxar animals), les |puntes de llança de pedra, etc.[12][13]


Tradicionalment es divideix el Paleolític en tres fases, encara que això depèn un poc de la regió del món en la qual estiguem. Podríem distingir les següents etapes en la talla de la pedra:

 • Paleolític Inferior Arcaic: predomina l'anomenada Cultura dels Còdols Tallats o, més coneguda amb els apel·latius anglosaxons: alduvaiana i Cultura Pebble. Els humans d'aquestes fases obtenien uns 10 cm de fil tallant d'un quilogram de roca.
 • L'Axeulià (és una cultura amb bifaços) i les seves cultures germanes sense bifaços d'Àsia (Pre-Soanià-Soanià, a l'Índia-Xina, i Padjitanià al Japó, totes del Paleolític Inferior), desenvolupa unes tècniques de talla bifacial que permeten obtenir fins a 40&*nbsp;cm de d'un quilogram de roca, per a això donaven entre 25 i 70 cops.
 • Mosterià i altres cultures mosteroides (del denominat Paleolític Mitjà) fan a l'home capaç d'obtenir fins a dos metres tall d'un quilogram de roca, donant més de 70 cops.

Quadre sinòptic de les Cultures Paleolítiques del Món[modifica | modifica el codi]

Simplificat
Holocè Plistocè Paleolític inferior arcaic Paleolític inferior arcaic Mosterià axeulià Pre-axeulià axeulià Olduvaià Aterià Mosterià axeulià Olduvaià Paleolític Superior Mosterià axeulià Pre-axeulià
Escala en milers d'anys
font: Taula sinòptica de les principals cultures paleolítiques del món de la viquipèdia francesa - Ma préhitoire
Les cultures més properes han estat simplificades

Grups Humans[modifica | modifica el codi]

Cabana temporal de branques en Terra Amata, prop de Niça (França). Podria haver estat un assentament de primavera, té quasi 400.000 anys d'antiguitat
Cabana de pells construïda dins de la cova de Lazaret Niça (França), probablement un campament base de menys de 200.000 anys
Una de les cabanes d'un campament estiuenc de caçadors de rens en Pincevent (Illa de França), té uns 14.000 anys de antiguitat

No debia d'existir divisió del treball ni especialització, excepte en a casos que requerien habilitats especials (el xaman, l'artesà...). Cada membre del grup era capaç de fer de tot per a sobreviure, al marge de les capacitats individuals, majors en uns individus que en uns altres. Donat el dimorfisme sexual, és possible que hi hagués certa divisió del treball entre homes i dones (en aquells casos en els quals la potència física fos essencial o es produís un embaràs). També hagué d'existir divisió del treball en funció de les edats. Encara que això, sens dubte, va afavorir la productivitat, no implica necessàriament una jerarquització social. El fet que els homes fossin més forts que els nens, les dones o els ancians no implica que ells fossin privilegiats o caps.

És segur que va haver-hi cultures patrilineals, matrilineals i multilineals. Però el lideratge no implicava privilegis, ni era vitalici o hereditari. La igualtat social és l'única opció en una economia en la qual no existeixen els excedents, en la qual no es pot acumular riquesa. Per la mateixa raó, és il·lògic el robatori, la guerra o la conquesta. Les dades arqueològiques semblen corroborar-ho. No hi ha senyals de conflictes bèl·lics, tampoc hi havia motius, ja que la densitat de població era mínima. S'estima que el màxim poblacional era de 10 milions d'éssers humans en tot el globus. La integració en la naturalesa era només possible gràcies a la cohesió d'un grup igualitari en el qual tots treballen, no per propi benefici, o per obligació, sinó voluntat, per convenciment.

Creences[modifica | modifica el codi]

L'espiritualitat potser apareix amb els arcàntrops: els del Jaciment arqueològic d'Atapuerca, doncs podria ser un santuari en el qual, tal vegada, van ser dipositats els cadàvers, en comptes d'abandonar-los en el camp. Més tard, els neandertals enterraven als seus morts amb ofrenes per al més enllà, una de les manifestacions podria ser l'art paleolític, que va nàixer fa 30 000 anys. Les obres d'art paleolític estan pintades o esculpides en les parets de les coves (art parietal) o decorant objectes d'ús quotidià (art mobiliari): sobretot, d'os, com arpons, puntes de llança, bastons, etc. Encara no se sap per a què servien les obres d'art paleolític, però és segur que tenien una finalitat màgica o religiosa.

La religió era, sovint, apotropaica (protectora) o tal vegada es tractava de màgia simpàtica, les Venus, figures que apareixen en el registre arqueològic del Paleolític Superior, proporcionen un indici, ja que podrien haver-se utilitzat per a assegurar l'èxit en la caça o per a assolir la fertilitat de la terra i dones.<[15] Les Venus paleolítiques del Paleolític superior s'han explicat de vegades com representacions de la Mare Terra, similar a la deessa Gea,[16] a més a més, s'han descrit per James Harrod com a representants de les dones (i homes) chamánico processos de transformació espiritual.[17]

L'evolució humana[modifica | modifica el codi]

Hi ha una correspondència bastant propera entre períodes culturals i els tipus humans: al Paleolític Inferior li correspon Homo pollaris (només a l'Àfrica) i el que tradicionalment s'ha denominat Homo erectus. Al Paleolític Mitjà, almenys a Europa i Orient Mitjà, s'hi identifica amb l'Home de Neanderthal, i el Paleolític Superior i Epipaleolític es correspon amb l'Home de Cromanyó.

L'ésser humà procedeix d'un grup de simis anomenats hominoideus, que es van dividir fa quinze milions d'anys: d'una banda, els Antropomorfs pòngids (ximpanzés, goril·les i orangutans) i, per un altre, els Homínids. Des de llavors, fins ara, hem passat per diverses fases d'hominització amb els següents avantpassats:

 1. Els australopitecins, homínids sorgits a Àfrica fa una mica menys de 5 milions d'anys. Menjaven vegetals, insectes i carronya. Encara que caminaven alçats, el seu aspecte era de simi, el seu cervell molt petit (500 cc) i no sabien fabricar eines. Hi ha diverses espècies d'australopitecins.
 2. Els arcàntrops: Són els primers éssers humans, pertanyen a diverses espècies (es denomina arcàntrop a tots els membres del gènere Homo datats en el Plistocè Inferior i Mitjà, anteriors als humans moderns). Donada la variabilitat tan enorme existent entre els arcàntrops, el que segueix és una generalització molt vaga: el seu cervell era gran: entre 700 cc i 1.100 cc. Sorgeixen fa 2’6 milions d'anys a l'Àfrica, i des d'allí es van estendre per Europa i Àsia fa una mica més d'un milió d'anys, gràcies a l'ús del foc, la roba d'abrigar i que sabien fabricar cabanes i eines de pedra, fusta i os per a caçar.
  1. LHomo habilis i LHomo ergaster són successius i propis d' Àfrica. Pel que sembla H. ergaster es va difondre cap a la regió Paleàrtica diferenciant-se dues branques, una asiàtica i altra europea. Les restes de Dmanisi (Geòrgia) marcarien aquesta divisió.
  2. A l'Àsia el gènere Homo va derivar cap a Homo erectus, que va sobreviure fins a l'arribada dels humans moderns, és a dir, dates molt recents.
  3. A Europa es convertiria en Homo heidelbergensis (immediat antecessor del neandertal). En la península Ibèrica es parla, a més, d'un arcàntrop de la Serra d'Atapuerca, a Burgos anterior a H. heidelbergensis: el discutit Homo antecessor.
 3. Els neandertals van viure a Europa des de fa 200.000 anys (quan a Àfrica ja havia humans moderns).[18] Els neandertals se semblaven a nosaltres (el seu cervell, com el nostre, tenia 1.500 cc, però amb forma de pilota de rugby, mentre que el nostre se sembla més a un de futbol), no obstant això, eren molt més robusts i musculosos, amb la cara més gran i amb un cap aixafat. Eren molt intel·ligents i ja enterraven als seus morts el que indica que ja creien en el «més enllà».
 4. Els humans moderns vam aparèixer a Àfrica fa 200.000 anys i ens vam estendre fora d'aquest continent fa 50.000 anys. En principi, els primers membres d'aquesta espècie reben denominacions diferents a la nostra, en virtut a lleus diferències físiques, sovint se'ls denomina "Primitius Moderns", és a dir, Homo sapiens fossilis o Home de Cromanyó. L'ésser humà modern és el primer que va habitar en tot el Món: arribant per vegada primera a Austràlia i Oceania per mar (en canoes) i a Amèrica des d'Àsia per l'estret de Bering.

Comparació de la mida del cervell[modifica | modifica el codi]

Genealogia humana simplificada[modifica | modifica el codi]

article principal
Holocè Plistocè Pliocè Homo soloensis Homo erectus Homo neanderthalensis Homo heidelbergensis Homo antecessor Homo sapiens Homo rhodesiensis Homo ergaster Homo habilis Australopitecí
Escala en milers d'anys
Els Australopitecins s'han inclòs en el diagrama, com a de referència, a pesar de no ser humans (gènere Homo)
Les línies verticals simbolitzen possibles llaços de parentiu (hipòtesi de l'origen únic)
font: Taula de d'història dels Homínids de la Viquipèdia francesa - Ma Préhistoire - Human Evolution Archaeology - Hominidés

El clima[modifica | modifica el codi]

Per diverses raons (variacions en la inclinació de l'eix de rotació de la Terra, canvis en l'òrbita terrestre, cicles polars...), el clima del món ha canviat, fins on sabem, des del Precàmbric. No obstant això les glaciacions del Quaternari són les millor conegudes. A Europa, Amèrica del Nord i Àsia Central, per exemple, havia períodes en els quals el clima era com l'actual, o sigui, temperat (Interglacial), i altres en els quals el clima se semblava al que hi ha ara en Sibèria, Groenlàndia o Alaska —és a dir, una mitjana 10 o 12 graus més baixa (glaciacions)—, durant els quals es vivia com viuen ara els esquimals. Encara que les glaciacions segueixen sent una referència obligada a l'hora de datar els esdeveniments del Paleolític, actualment estan en revisió. La raó principal és que són episodis mal datats i correlació entre els períodes glacials dels diferents continents, sobretot entre les glaciacions clàssiques de centre Europa, les del Mediterrani i les de l'Atlàntic, però segueix sent una miqueta arriscada.

Episodis Geoclimàtics del Plistocè[19]
Antiguitat Amèrica Europa atlàntica Magrib Europa mediterrània Europa central
10.000 anys Post-Glacial Flandrià Mellahià Versilià Post-Glacial
80.000 anys Wisconsin Devensiense Regressió Regressió Würm
140.000 anys Sangamonià Ipswichià Ouljià Tirrenià II y III Riss-Würm
200.000 anys Illinois Wolstonià Regressió Regressió Riss
450.000 anys Yarmouthià Hoxniense Anfatià Tirrenià I Mindel-Riss
580.000 anys Kansas Anglià Regressió Regressió Mindel
750.000 anys Aftonià Cromerià Maarifià Sicilià Günz-Mindel
1.100.000 anys Nebraska Beestonià Regressió Regressió Günz
1.400.000 anys interglaciar Ludhamià Messaudià Calabrià Donau-Günz

A l'Hemisferi nord el casquet polar permanent superava el paral·lel 50 en els períodes de màxima glaciació. Se sap que les glaciacions van afectar també els Andes i que la Patagònia es va cobrir d'una capa permanent de gel. També hi ha glaceres extintes d'època plistocena en les muntanyes més altes de l'Àfrica central, Nova Zelanda i altres zones d'Oceania.

En les zones on no va haver-hi episodis glaceres, almenys a l'Àfrica, al mateix temps que tenien lloc les glaciacions, es van succeir episodis de major humitat anomenats pluviacions; encara que no són gaire coneguts.

Malgrat tot, és possible trobar un sistema més precís per a mesurar les variacions climàtiques a escala global, almenys des de fa uns 700.000 anys, gràcies a les anomenades Corbes de paleotemperatures d'Isòtops de l'oxigen. Segons aquest sistema, l'oxigen dels oceans, concretament alguns dels seus isòtops (16O i 18O), varien la seva proporció. Atès que tals isòtops queden atrapats en les conquilles d'animals marins (foraminífers), és possible calcular les variacions per mitjà de sondejos estratigràfics submarins. El més utilitzat és el V28-238 del Pacífic, però també ho hi ha a la Mediterrània.

Corba de paleotemperatures dels isòtops de l'oxigen del Pacífic i del Mediterran1
Variacions en las temperatures de l'Antàrtida segons mesures isotòpiques de sondeigs als casquets polars

Mesures similars es poden prendre, també per mitjà dels isòtops de deuteri (δD), que també reflecteix la quantitat de 18O en les conquilles de foraminífers, però aquesta vegada en sondeigs practicats en els casquets polars.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paleolític Modifica l'enllaç a Wikidata
 1. Roche, Hélène. «Hadar et les industries préacheuléennes d'Afrique orientale». Bulletin de la Société Préhistorique Française, Tomo 79 , número 6, 1982. ISSN 0249-7638.
 2. Gabunia, Leo; Antón, Susan C.; Lordkipanidze, David; Vekua, Abesalom; Justus, Antje y Swisher, Carl C.. «Dmanisi and dispersal». Evolutionary Anthropology, Volume 10 , Issue 5, 2001. Páginas 158-170..
 3. Huang Wanpo; Russell Ciochon, Gu Yumin, Roy Larick, Fang Qiren, Henry Schwarcz, Charles Yonge, John de Vos y William Rink. «Early Homo and associated artefacts from Asia». Nature, Volume 378 , no. 3554, 1995. doi:10.1038/378275a0.
 4. Rosas, A; Pérez-González, A; Carbonell, E; van der Made, J; Sánchez, A; Laplana, C; Cuenca-Bescós, G; Parés, JM y Huguet, R. «Le gisement pléistocène de la "Sima del Elefante" (Sierra de Atapuerca, Espagne)». L'Anthropologie, 105, 2, 2001, pàg. 301-312.
 5. Carbonell, E.; Estévez, J.; Moyà-Solà, S.; Pons-Moyà, J.; Agustí, J. y Villalta, J.F.. ««Cueva Victoria» (Murcia, España): Lugar de ocupación humana más antiguo de la Península Ibérica». Endins, Número 8 , páginas 47-57, 1981. Ciutat de Mallorca.
  Existeixen, no obstant això, certes evidències arqueològiques que podrien augmentar l'antiguitat de la presència humana a Europa fins a 1,8 milions d'anys, però no són tan segures com les facilitades aquí.
 6. Manzi, G.; Mallegni, F. y Ascenzi, A.. «A cranium for the earliest Europeans: Phylogenetic position of the hominid from Ceprano, Italy». Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), Volume 98 , Issue 17, 2001. doi:10.1073/pnas.151259998.
 7. Santonja, Manuel; López Martínez, Nieves i Pérez-González, Alfredo. Ocupaciones Achelense en el valle del Jarama (Arganda, madrid). Madrid: Diputación provincial de Madrid, 1980. ISBN 84-500-3554-6. 
 8. Biberson, Pierre. Torralba et Ambrona. Notes sur deus stations acheuléennes de chasseurs d'eléphans de la Vieille Castille. Barcelona: Diputación Provincial de Barcelona, 1964. 
 9. Ortega Martínez, Aba Isabel. La indústria lítica de Torralba del Moral (Soria). Valladolid: Universitat de Valladolid, 1994. ISBN 84-7762-400-3. 
 10. Vitale, Luis. Centro de Estudios Latinoamericanos. Historia de nuestra América. Los pueblos originarios. Santiago de Chile: Ediciones CELA, 1991. ISBN 956-7172-01-3. 
 11. Leslie, Catherine Amoroso. Needlework Through History: An Encyclopedia (en anglès). Greenwood Publishing Group, 2007, p.129. ISBN 0313335486. 
 12. Benito del Rey, L y Benito Álvarez, J. M.. Métodos y Materias Instrumentales de la Edad de la Piedra Tallada más Antigua, 1998. ISBN 84-95195-03-8. 
 13. Piel-Desruisseaux, J.-L.. Outils préhistoriques, forme, fabrication, utilisation. París: Masson, 1986. ISBN 2-225-80847-3. 
 14. Leroi-Gourhan, André. Los cazadores de la Prehistoria. Barcelona: Ediciones Orbis, 1985. ISBN 84-7634-460-0. 
 15. McClellan. Science and Technology in World History: An Introduction. Baltimore, Maryland: JHU Press, 2006. ISBN 0-8018-8360-1 pàgines=p. 8-12. 
 16. Christopher L. C. E. Witcombe, "Women in the Stone Age," in the essay "The Venus of Willendorf" (consultat 13 de març de 2008)
 17. Upper Paleolithic Art, Religion, Symbols, Mind By James Harrod
 18. Benito del Rey, Luis. «La industria lítica Musteriense de la Capa "Alfa" de la Cueva del Castillo (Puente viesgo, Santander)». Zephyrus. Universidad de Salamanca - Departamento de Prehistoria, Historia Antigua y Arqueología, XXVI-XXVII, 1976, p. 31-84).
 19. Gamble, Clive. El poblamiento Paleolítico de Europa. Barcelona: Editorial Crítica, 1990. ISBN 84-7423-445-X. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]