Palmecos

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Els Palmecos han sigut descrits con l'expressió física d'un mitja de comunicació no convencional, que es va desenvolupar al llarg de l'època medieval als voltants de la ciutat d'Alcoi.

La modulació tonal mitjancant l'ús del orifici bucal com a caixa de ressonància, alhora d'un palmeig proper al mateix orifici bucal, ha sigut denominada com a Palmecos pels habitants de la comarca. Aquest llenguatge no convencional, tindria similituds amb altres llenguatges que es donen en regions geogràficament semblants a la Alcoiana, com podria ser el "Silvo" (llenguatge que utilitzen els xiulits com a manera de comunicar-se, emprat a la escarpada illa de la gomera).

Una de les teories sobre l'origen d'aquesta expressió lingüística versa en lo accidentat del terreny a Alcoi, on les diferents tonalitats i cops de "veu" produïts pels Palmecos, hagueren estat claus per a salvar les distancies que s'interposen entre una banda i altra dels nuclis poblacionals, i dels nombrosos barrancs que els separen.

Actualment, s'està treballant a la localitat d'Alcoi per a la promoció i recuperació d'aquest llenguatge, que si bé fou clau durant l'època de dictadura franquista com a llenguatge de resistència i de secretisme, tras la transició ha anant perdent-se entre els habitants de la regió.

La "ARP" Associació per la Recuperació dels Palmecos, de nova creació, intenta promoure la recuperació del ús d'aquest llenguatge i les seues activitats, inclouen cursos formatius, tallers divulgatius i fins i tot Investigació i Recerca acadèmica sobre l'origen antropològic d'aquesta expressió lingüística. Actualment s'està treballant conjuntament amb la universitat de València en la recopilació de tot tipus de documents que acrediten la importància dels Palmecos en la història d'Alcoi.