Pangong Tso

Infotaula de geografia físicaPangong Tso
班公错, पांगोंग त्सो
Imatge
Vista del llac
TipusLlac alcalí i llac Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentÀsia
Entitat territorial administrativaNgari (Tibet) (oc) Tradueix i Ladakh (Índia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 33° 42′ 17″ N, 78° 45′ 00″ E / 33.7047°N,78.75°E / 33.7047; 78.75
Conca hidrogràficaRiu Indus
Dades i xifres
Altitud4.250 m Modifica el valor a Wikidata
Profunditat328 m Modifica el valor a Wikidata
Mida5 (amplada) × 134 (longitud) km
Superfície690 km² Modifica el valor a Wikidata

El Pangong Tso (en tibetà: སྤང་གོང་མཚོ, en wylie: spang gong mtsho; en hindi: पांगोंग त्सो; en xinès: 班公错; en pinyin: Bāngōng Cuò), literalment en tibetà "llac d'altes pastures", també conegut com a llac Pangong, és un llac situat a l'Himàlaia, a una altitud d'uns 4.250 msnm. Fa 134 km de llargada i s'estén des de l'Índia al Tibet. Dues terceres parts de la longitud del llac es troben en territori xinès. Al punt més ample arriba als 5 km. A l'hivern el llac es congela totalment tot i que la seva aigua és salada.

Al Pangong Tso s'hi pot arribar en cotxe des de Leh; són 5 hores per una carretera de muntanya molt difícil. La carretera passa pel pas de Changla, a una altitud de 5.360 m. L'accés al llac es troba obert a la temporada turística, de maig a setembre. Es necessita un permís especial per accedir al llac. Mentre que un indi pot demanar un permís a títol individual a Leh, els ciutadans no indis necessiten formar un grup d'almenys quatre persones per aconseguir-ho. Per raons de seguretat, no es permet navegar amb vaixell pel llac.

El llac es troba en procés de ser identificat en virtut del Conveni de Ramsar com a zona humida d'importància internacional. Aquest serà el primer aiguamoll transfronterer a l'Àsia del Sud sota aquesta convenció.

Fauna i flora[modifica]

L'aigua salobre[1] del llac té micro-vegetació molt petita. Els guies informen que no hi ha peixos al llac, a excepció d'alguns petits crustacis. D'altra banda, els visitants veuen nombrosos ànecs i gavines per sobre i sobre la superfície del llac. Hi ha algunes espècies de matolls i herbes perennes que creixen en els pantans al voltant del llac.

El llac actua com un brou de cultiu important per a una gran varietat d'aus, incloent un nombre d'aus migratòries. Durant l'estiu, l'oca índia i l'ànec canyella són habitualment vistos.[2] La regió al voltant del llac és compatible amb un nombre d'espècies de vida silvestre, incloent el kiang i la marmota. Anteriorment el llac tenia una sortida al riu Shyok, un afluent del riu Indus,[3] però s'ha tancat a causa de la construcció de preses naturals.[1]

Vista panoràmica de Pangong Tso, costat indi
Llac Pangong congelat, costat indi
Pangong Tso durant l'alba amb escultures de roca.

Aparició en pel·lícules[modifica]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «1789.pdf | jun102005 | currsci | Indian Academy of Sciences». www.ias.ac.in. [Consulta: 29 novembre 2016].
  2. Gujja, Biksham; Chatterjee, Archana; Gautam, Parikshit; Chandan, Pankaj «Wetlands and Lakes at the Top of the World». Mountain Research and Development, 23, 3, pàg. 219–221. DOI: 10.1659/0276-4741(2003)023[0219:walatt]2.0.co;2.
  3. «India-WRIS Water Resource Project Sub Info System». india-wris.nrsc.gov.in. Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 29 novembre 2016].
  4. «BT Exclusive: First look of Divya Khosla Kumar's 'Sanam Re'».

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pangong Tso