Panguïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralPanguïta
Fórmula química(Ti,Al,Sc,Mg,Zr,Ca)1.8O₃
EpònimP'an-ku Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMeteorit Allende, Pueblito de Allende, Chihuahua, Mèxic
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.CC.35
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 9,781(1) Å; b = 9,778(2) Å; c = 9,815(1) Å
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Grup espacialpbca
Densitat3,746 g/cm3 (calculada)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2010-057
Any d'aprovació2010
SímbolPgu Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La panguïta és un mineral de la classe dels òxids. Rep el nom de Pangu, el gegant de la mitologia xinesa que va crear el món separant el cel i la terra del caos al principi, en al·lusió a aquest mineral d'origen ultrarefractari que es trobava entre els primers materials sòlids del sistema solar.

Característiques[modifica]

La panguïta és un òxid de fórmula química (Ti,Al,Sc,Mg,Zr,Ca)1.8O₃, sent considerat un dels minerals més antics del sistema solar. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2010, sent publicada per primera vegada un any més tard. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions mineralògiques del Museu Nacional d'Història Natural, l'Smithsonian, situat a Washington DC (Estats Units), amb el número de registre: 7602.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al meteorit Allende, recollit a Pueblito de Allende (Chihuahua, Mèxic), on es va trobar com a inclusions de grans irregulars d'entre 500 nm a 1,8 μm de mida, associada a altres minerals com el diòpsid i la davisita, així com olivina. Posteriorment ha estat descrita en altres dos meteorits: el Sayh al Uhaymir 290, trobat a Oman, i el Vigarano, a Itàlia.

Referències[modifica]

  1. «Panguite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 11 gener 2022].