Pansexualitat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La pansexualitat o omnisexualitat és una orientació sexual humana caracteritzada per l'atracció estètica, romàntica o sexual per una persona, sense importar-ne el sexe ni el gènere a què pertanyi o amb qui s'identifiqui.[1][2] Per tant, els pansexuals tenen la capacitat de sentir-se atretes per les persones deixant a banda la identitat de gènere d'aquestes. És una atracció ón el gènere no té cap tipus d'influència sobre l'atracció sexual o romàntica.

El terme pansexual deriva del prefix grec pan-, que significa "tots". De manera simplificada, la pansexualitat es refereix a la capacitat d'estimar algú independentment del seu sexe. Tot i que, com hem vist, deriva del terme "tots", no inclou pas les desviacions sexuals i els fetitxes. El pansexual no fa, doncs, diferència entre gèneres (binaris (masculí i femení) o no-binaris), ni tampoc fa distinció en l'expressió de gènere.

La pansexualiat pot considerar-se una orientació sexual en si mateixa o una branca específica de l'espectre bisexual.

La bandera de l'orgull pansexual, es troba formada pels colors rosa, groc, i blau.[3][4] La porció blava representa els qui s'identifiquen dins de l'espectre masculí i el rosa els qui s'identifiquen dins de l'espectre femení (independentment del sexe biològic), mentre que la porció groga, al mig de les dues anteriors, representa l'atracció no binària com les de persones andrògines, de gènere no-binari, bigènere i de gènere fluid.[5][6][7][8]

Les persones pansexuals s'enfronten a la discriminació per part d'altres membres de la comunitat LGTB. A les persones pansexuals se las acusa d' «evitar etiquetar-se com a bisexual per evitar els estereotips associats», acusacions que pel col·lectiu pansexual són prejuiciosas, lo qual dirigeix a l'estigmatització de la pansexualitat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Pansexual». TERMCAT, Centre de Terminologia [Consulta: 13 desembre 2018].
  2. «Omnisexual». TERMCAT, Centre de Terminologia [Consulta: 13 desembre 2018].
  3. «Pansexual Pride Day». Shenandoah University. [Consulta: 17 juliol 2014].
  4. «Gender Identity/Expression and Sexual Orientation Resource Center - Pansexuality». Washington State University. Arxivat de l'original el 26 juliol 2014. [Consulta: 17 juliol 2014].
  5. «A field guide to Pride flags», 27-06-2013. [Consulta: 17 juliol 2014].
  6. «A Storied Glossary of Iconic LGBT Flags and Symbols», 13-06-2014. [Consulta: 17 juliol 2014].
  7. «Cantú Queer Center - Sexuality Resources». [Consulta: 17 juliol 2014].
  8. «Mashable publishes an up-to-date compilation of LGBT flags and symbols». GLAAD, 16-06-2014. [Consulta: 17 juliol 2014].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pansexualitat