Pantòmetre

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Pantòmetre, cara 1.
Pantòmetre, cara 2.

El pantòmetre o compàs de proporcions és un instrument que permet calcular o resoldre problemes variats de forma indirecta. És una mena de calculadora analògica que es basa en la proporcionalitat entre segments.

Història[modifica]

La primera patent documentada d'un pantòmetre fou d'Abel Foullon (any 1555, França) que l'anomenà "holomètre". El terme holòmetre és un sinònim acceptat en català. Però s'atribueix a Galileo Galilei la seva popularització.

Descripció[modifica]

El pantòmetre té la forma d'un compàs, les dues cames del qual són dos regles graduats.[1] Els regles tenen forma rectangular i estan units mitjançant una frontissa. En posició tancada formen un prisma rectangular relativament pla. La frontissa permet que s'obrin en forma de compàs per a realitzar les operacions necessàries.

Referències[modifica]

  1. Jornada sobre Història de la Ciència i l'Ensenyament Antoni Quintana i Marí (2a : 2005 : Barcelona); Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica. Actes de la II Jornada sobre la Història de la Ciència i l'Ensenyament Antoni Quintana Marí: Barcelona, 19 de novembre de 2005. Institut d'Estudis Catalans, 2007, p. 89–. ISBN 9788472839182 [Consulta: 6 maig 2011].