Vés al contingut

Panzer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Panzerkampfwagen VI Ausf. B Königstiger

Panzer Pronunciació Pronunciació (pàg.) és una abreviatura de Panzerkampfwagen, paraula alemanya que significa vehicle de combat blindat. Panzer fa referència als carros de combat alemanys de la Segona Guerra Mundial.

El terme Panzer significa cuirassa o blindat, i deriva de la paraula francesa pancier, cuirassa. A més de la paraula Panzer, els alemanys també utilitzaven l'abreviatura PzKpfw.

Història[modifica]

Els Panzer eren el component principal de la Blitzkrieg. Aquesta tàctica es concentrava a copejar amb força un punt concret (schwerpunkt), utilitzant la velocitat i maniobrabilitat dels carros de combat. Així mateix, els tancs no eren dispersats en petites unitats de suport a la infanteria, sinó que formaven unitats mòbils conegudes com a divisions Panzer (Pz-Div).

Acompanyades per avions Stuka i tropes motorizadas, les divisions Panzer (10 d'elles al maig de 1940) van aconseguir envair els Països Baixos, Bèlgica i França en tot just dos mesos. En el front oriental, la Wehrmacht va aconseguir les portes de Moscou durant la campanya de 1941-42. L'ús d'altres unitats, com canons d'assalt, divisions d'infanteria pesada o infanteria mòbil, donava el suport a les divisions blindades.

Els primers anys de la contesa van ser l'apogeu del Panzer. Les estepes russes o els deserts del nord d'Àfrica eren terrenys ideals per a la guerra llampec. No obstant això, existien complicacions, com les dificultats de comunicació i logística, del proveïment dels tancs o que la infanteria no podia aconseguir als carros de combat.

Després de les derrotes a L'Alamein i Stalingrad (on en el terreny urbà, el tanc no podia competir), els Panzer van lluitar en inferioritat numèrica enfront d'un enemic cada vegada major. Ja que la mobilitat ja no era decisiva, van aparèixer els tancs pesats per a enfrontar-se a més tancs aliats.

Després de la Batalla de Kursk a mitjan 1943, els Panzer van demostrar que havien perdut la seva superioritat ofensiva, i havien d'utilitzar la defensa coordinant-se amb les altres forces. Les últimes temptatives de la Blitzkrieg van ocórrer en la Batalla de les Ardenes.

La producció, que era de 3.800 tancs en 1941 (23 Divisions Panzer a la fi de 1941), va aconseguir el seu punt màxim en 1944, amb 19.000 vehicles blindats, incloent 8.300 tancs (30 Divisions Panzer i Panzer/SS en 1944). No obstant això, aquesta xifra era molt inferior als tancs aliats, 51.200 construïts en 1944.

Models[modifica]

Panzerkampfwagen I[modifica]

També conegut com a PzKpfw I, Panzer I, Sd. Kfz. 101.

El Panzer I no va intentar ser un vehicle de combat, sinó una introducció per a la indústria i l'exèrcit amb el tanc. La seva producció va acabar en 1937, construint-se 1.867 xassís, dels quals 1.493 van disposar de torretes, i la resta van ser utilitzats com vehicles de comandament o entrenament.

Variants: Panzer I MODIFICAT: Model utilitzat en l'Exèrcit Nacional durant la Guerra Civil espanyola. La modificació es basava en la substitució de l'armament de dues metralladores per un canó Breda de 20 mm i l'addició sobre la torre d'una "ferradura" per a donar-li més altura a aquesta i poder acomodar d'aquesta manera el nou armament. La seva missió era la lluita anticarro, en la qual aquest vehicle estava en inferioritat de condicions enfront dels carros de l'Exèrcit Republicà T-26. Només es van produir 4 unitats, ja que la captura massiva de T-26 i BA-6 va compensar aquesta deficiència, a més de tenir una dubtosa efectivitat, ja que per a la punteria se li va haver de practicar una gran tronera per a poder apuntar el canó.

 • Panzerjäger: utilitzant el xassís del Panzer I amb un canó txec capturat Pak(t) 36 L/43.4 de 47 mm.
 • Bison I: un Sig 33 (artillería pesada alemanya) muntat sobri del xassís del Panzerkampfwagen I.

Panzerkampfwagen II[modifica]

També conegut com a PzKpfw II, Panzer II, Sd. Kfz. 121.

El Panzer II estava armat amb un canó de 20 mm que tenia certa capacitat antiblindatges. Abans de començar la guerra es van construir 1.223.

Variants:

 • Panzer II (f): carro de combat llançaflames.
 • Marder II: xassís del Panzer II (Sd. Kfz. 131) amb un canó Pak 40 de 75 mm.
 • Wespe: xassís del Panzer II (Sd. Kfz. 124) amb un obús lleuger de 105 mm.
 • Bison II: un Sig 33 (artillería pesada alemanya) muntat sobre un xassís allargat de Panzerkampfwagen II.

Panzerkampfwagen 38(t)[modifica]

També conegut com a PzKpfw 38(t), Panzer 38(t), Sd. Kfz. 140.

Al març de 1939 Alemanya va ocupar la República de Txecoslovàquia i va utilitzar la seva indústria armamentística. El carro LTvz-38, que s'havia començat a fabricar per a l'exèrcit txecoslovac, es va rebatejar com a Panzer 38(t) (la t de tschechisch, txec en alemany). Abans del començament de la guerra van ser construïts només 78 Panzer 38(t).

Alemanya va continuar fabricant Panzer 38(t) durant la guerra. Al començament de 1942, el disseny estava obsolet. No obstant això, les línies de producció ja funcionaven i el vehicle era mecànicament fiable, de manera que es va decidir buscar altres usos per als xassís dels Panzer 38(t).

Variants:

Panzerkampfwagen III[modifica]

Panzerkampfwagen III Ausf. F

També conegut com a PzKpfw III, Panzer III, Sd. Kfz. 141.

El Panzer III va ser dissenyat com tanc mitjà, amb un canó ràpid de 37 mm. La producció anterior a la guerra va ser de 98 vehicles. Durant la guerra, es va canviar el canó per un L/42 de 50 mm, i després per un L/60 de 50 mm, per a millorar la seva potència antitanc.

El Panzer III va ser el primer tanc amb torreta per a tres persones: el comandant no havia de realitzar les tasques d'artiller o carregador i podia concentrar-se a dirigir el vehicle.

Variants:

 • Panzer III (Models A a F): armat amb canó L/45 de 37 mm.
 • Panzer III (Models G a M): armat amb canó L/42 o L/60 de 50 mm.
 • Panzer III (#Modelar N): armat amb canó L/24 de 75 mm per a suport d'infanteria.
 • Panzer III (Flammpanzer III): armat amb un llançaflames.
 • Sturmgeschütz III (o Sturmgeschütz 40): canó d'assalt armat amb un canó L/24 de 75 mm, més tard amb un canó L/43 i L/48 (Sd. Kfz. 142)
 • StuH 42 (Sturmhaubitze 42): StuG III amb un obús lleuger de 105 mm (Sd. Kfz. 142/2)
 • Sturmgeschütz III: també conegut com a Sdkfz 142/1 o com "Stug" per les tropes aliades. Estava format per diferents tipus de canons antitanque de 75mm muntats en el xassís del Panzerkampfwagen III. Existeixen distintes variacions del Stug: Sdkfz 142/1 A,B,C,D...

Panzerkampfwagen IV[modifica]

També conegut com a PzKpfw IV, Panzer IV, Sd. Kfz. 161.

El Panzer IV va ser dissenyat al costat del Panzer III. El Panzer IV era lleugerament més gran i pesat, i amb un canó de major calibre, havent estat dissenyat per a atacar posicions enemigues. La producció anterior a la guerra va ser de 211 tancs. Estava armat originalment amb un canó lent L/24 de 75 mm, en 1942 es va actualitzar a un canó L/43 de 75 mm, i en 1944 a un canó L/48 de 75 mm.

Variants:

 • Panzer IV (curt): Panzer IV amb un canó L/24 de 75 mm.
 • Panzer IV (llarg): Panzer IV amb un canó L/43 o L/48 de 75 mm.
 • Sturmgeschütz IV: canó d'assalt, utilitzant la superestructura del Sturmgeschütz III en el xassís d'un Panzer IV; armat amb un canó L/48 de 75 mm (Sd. Kfz. 167)
 • Jagdpanzer IV: caçacarros amb un canó L/48 de 75 mm, posteriorment un canó L/70 en el xassís d'un Panzer IV (Sd. Kfz. 162)
 • Sturmpanzer IV (Brummbär): amb un obús de 150 mm en un xassís d'un Panzer IV (Sd. Kfz. 166)
 • Hummel: amb un obús de 150 mm en un xassís de Geschützwagen III/IV (Sd. Kfz. 165)
 • Nashorn: amb un canó Pak43/1 de 88 mm en un Geschützwagen III/IV, conegut també com a Hornisse (Sd. Kfz. 164)
 • Möbelwagen: amb un canó antiaeri Flak 43 L/89 de 37 mm en un xassís de Panzer IV (Flakpanzer IV Sd. Kfz.161/3)
 • Wirbelwind: amb quatre canons Flak 38 L/112.5 de 20 mm en una torreta blindada amb xassís de Panzer IV (Flakpanzer IV)
 • Ostwind:amb un canó antiaeri Flak 43 L/89 de 37 mm en una torreta blindada amb xassís de Panzer IV (Flakpanzer IV)

Panzerkampfwagen V Panther[modifica]

Panzerkampfwagen V Panther destruït a Colònia, 1945.

També conegut com a PzKpfw V, Panzer V, Panther, Sd. Kfz. 171.

El Panzer V Panther era un tanc mitjà, la resposta alemanya al \T-34 soviètic.

Variants:

 • Panzer Ausf. D: primera versió en producció, amb canó KwK 42 L/70 de 75 mm.
 • Panzer Ausf. A: segona versió millorada de l'Ausf. D
 • Panzer Ausf. G: amb blindatge addicional
 • Jagdpanther: caçacarros amb un canó L/71 Pak43 de 88 mm en un xassís de Panzer V (Sd. Kfz. 173)

Panzerkampfwagen VI Ausf. I Tiger[modifica]

També conegut com a PzKpfw VIE, Panzer VIE, Tiger I, Sd. Kfz. 181.

El Tiger I estava armat amb un canó L/56 de 88 mm. El 26 de maig de 1941 Hitler va ordenar a les empreses Porsche i Henschel que dissenyessin un nou tanc pesat. Franz Xaver Reimspiess va desenvolupar el Panzer Tiger. El disseny d'Henschel va guanyar la competició i es va convertir en el Tiger; el disseny de Porsche es va transformar en el \Elefant.

Variants:

 • Sturmtiger: armat amb un llançacoets/morter de 380 mm en un xassís del Tiger I.

Panzerkampfwagen VI Ausf. B Königstiger[modifica]

També conegut com: PzKpfw VIB, Panzer VIB, Tiger II, King Tiger (Rei Tigre), Royal Tiger (Tigre Real), Sd. Kfz. 182.

El Panzerkampfwagen VI Tiger II Ausf. B Königstiger va ser un tanc pesat armat amb un canó L/71 de 88 mm. Tenia un paper defensiu en el front occidental, mentre que el front oriental, amb la presència dels caçacarros soviètics, no era especialment efectiu. El Tiger II combinava la potència dels canons anticarros amb blindaje pesat, però mancava de fiabilitat mecànica.

Variants:

 • Jagdtiger: armat amb un canó L/55 Pak44 de 128 mm (Sd. Kfz. 186).

Producció[modifica]

Panzer I[modifica]

 • Preguerra: 1.893 xassís, 1.867 amb torretes i la resta per a comandaments i entrenament.

Panzer II[modifica]

 • Fins a 1939: 1.001.
Model 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 Total
Pz II 246 9 236 322 813
Pz II (f) 87 39 29 155
Marder II 372 279 651
Wespe 514 162 676
Bison 12 12
Total 246 96 275 735 793 162 2.307

Panzer 38(t)[modifica]

 • Fins a 1939: 0.

El total és superior al nombre de vehicles construïts de forma individual, ja que algunes variants es van construir a partir de la conversió de vehicles danyats o obsolets.

Model 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 Total
Pz 38 (t) 150 370 698 193 1.411
Marder 138 111 974 308 1.393
Marder 139 344 19 363
Grille 1 224 148 373
Flak 38 auf Pz38(t) 87 54 141
Hetzer 1.457 1.127 2.584
Variants del Hetzer 109 111 220
Total 150 370 698 649 1.304 2.076 1.238 6.485

Panzer III[modifica]

 • Fins a 1938: 71 carros més 26 Pzbefehlswagen.
Model 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 Total
Pz III 206 396 553
Pz III (50) 466 1.673 251 2.390
Pz III (50L) 64 1.907 1.971
Pz III (75) 449 213 662
Pzbefehlswagen 44 34 132 131 14 381
Pz III (f) 100 100
StuG III 192 540 93 825
StuG III 695 3.011 *3.849 1.038 8.593
StuG 42 12 204 903 98 1.217
Total 250 1.088 2.345 3.538 5.449 4.752 1.136 16.741

* no inclou 173 Panzer III convertits

Panzer IV[modifica]

 • Preguerra: 211.


Model 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 Total
Pz IV (curt) 45 268 467 124 904
Pz IV (llarg) 870 3.013 3.126 385 7.394
StuG IV 30 1.006 105 1.141
Jagdpanzer IV 769 769
Jagdpanzer IV/70 767 441 1.208
Sturmpanzer IV 66 215 17 298
Hornisse 345 133 16 494
Hummel 368 289 57 714
Möbelwagen 205 35 240
Wirbelwind 100 6 106
Ostwind 15 28 43
Total 45 268 467 994 3.822 6.625 1.090 13.311

Panzer V (Panther)[modifica]

Model 1943 1944 1945 Total
Panther 1.848 3.777 507 553
Jagdpanther 1 226 198 425
Total 1.849 4.003 705 6.557

Panzer VI (Tiger)[modifica]

Model 1942 1943 1944 1945 Total
Tiger I 78 649 623 1.350
Tiger II 1 377 112 490
Jagdtiger 51 28 79
Sturmtiger 2O 18
Total 78 650 1.069 140 1.937

Elefant[modifica]

Model 1943
Elefant 90

Producció total de carros de combat i Elefant[modifica]

Model Fins a 1939 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 Total
Panzer I 1.493 70 1.563
Panzer II 1.001 246 9 236 322 1.814
Panzer 38(t) 150 370 698 193 1.411
Panzer III 71 206 858 1.998 2.793 265 6.157
Panzer IV 115 141 278 467 1.019 3.013 3.126 385 8.544
Panzer V 1.768 3.749 459 5.976
Panzer VI 89 647 1.000 112 1.848
Elefant 90 90
Total

Bibliografia[modifica]

 • Chamberlain, Peter and Doyle, Hilary. Encyclopedia of german tanks of World War Two. Arma and Armour Press, London, revised edition 1993.
 • Kliment, Charles K. and Doyle, Hilary L. Czechoslovak armoured fighting vehicles. 1918-1945. Argus Books Ltd, Hertfordshire, 1979

Enllaços externs[modifica]

 • Achtung Panzer! (anglès)
 • Panzertruppen! (castellà)
 • Tancs i Blindats: Història del tanc (castellà)