Papallona atles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPapallona atles
Attacus atlas Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata  
Dades
Font deseda Atles Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaSaturniidae
GènereAttacus
EspècieAttacus atlas Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Nomenclatura
EpònimAtles Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Eruga

La papallona atles (Attacus atlas) és una espècie de lepidòpter ditrisi de la família Saturniidae. És el representant de major grandària de la família i la papallona més grossa del món prenent en compte l'àrea total de les seves ales (més de 400cm2). L'envergadura de les seves ales també està dins de les més grans, ja que pot superar els 25 cm, essent 26,2 cm la major envergadura registrada, només superada per l'espècie Thysania agrippina.[1] Els espècimens femenins són més grossos. Els imagos no es poden alimentar cosa que els limita la vida en aquest estadi en uns pocs dies.

El seu nom científic deriva del nom del tità Atles de la mitologia grega. A Hong Kong, en idioma cantonès, el seu nom comú es tradueix com a "papallona cap de serp", en referència a l'extensió apical de les ales, que té una semblança amb tal cap d'ofidi.[2]

Habita en els boscos tropicals del sud-est d'Àsia, el sud de la Xina, passant per l'arxipèlag malai fins a Indonèsia.[3] A Índia, les papallones atles són conreades per la seda en proporcions no comercials. A diferència de la seda produïda pel cuc de seda (Bombyx mori), la seda de l'eruga de la papallona atles és secretada en fils no continus. Aquesta seda (anomenada "fagara") de color cafè i semblant a la llana és apreciada per la seva gran durabilitat. A Taiwan, les crisàlides de la papallona atles s'empren per fer carteres.

Referències[modifica]

  1. «Encyclopedia of life» (en anglès). Encyclopedia of life. [Consulta: 29 gener 2013].
  2. Yiu, V. (2006). Insecta Hongkongica. Hong Kong Discovery. Kowloon, Hong Kong. 655pp. ISBN 988-97173-9-5 (anglès)
  3. Holloway, J.D. (1987). The Moths of Borneo, part 3: Lasiocampidae, Eupteroptidae, Bombycidae, Brahmaeidae, Saturniidae, Sphingidae. Southdene Sdn. Bhd., Kuala Lumpur (anglès)

Enllaços externs[modifica]