Vés al contingut

Papallona atles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 02:05, 2 maig 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'ésser viuPapallona atles
Attacus atlas Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata  
Dades
Font deseda Atles Modifica el valor a Wikidata
Hoste
ailant, Guanabaner, Brucea sumatrana, Glochidion rubrum, Lannea coromandelica, Xuclamel japonès, Maesa ramentacea, Parkia intermedia, alvocat, ricí, Sandoricum indicum, Sapium insigne, cacau, Artabotrys hexapetalus, Bruguiera gymnorhiza, Camellia sinensis, cítric, Schleichera oleosa, Shorea obtusa, Swietenia mahagoni, Annona squamosa, Averrhoa carambola, ilang-ilang, Dillenia sumatrana, Longan, Erythrina subumbrans, Arbre del cautxú, Jasminum sambac, Mussaenda, pebre negre, salze, Sesbania grandiflora, Aleurites moluccana, mango comú, Schleichera trijuga, Aleurites montanus, Ardisia sieboldii, Bischofia javanica, Alstonia scholaris, Cinnamomum, Cinnamomum iners, Berberis asiatica, Clerodendrum infortunatum, Coffea, Betula platyphylla, Carpinus betulus, Dillenia indica, llimona àcida, Aranja grossa, Clerodendrum, Eucalyptus deglupta, Clidemia hirta, Crypteronia paniculata, Fraxinus pennsylvanica, cúrcuma, Glochidion glomerulatum, Dillenia pentagyna, Glochidion velutinum, Eugenia aquea, Musa × paradisiaca, moniato, Nauclea rotundifolia, Kalmia latifolia, Arbre de Júpiter, Parkia speciosa, Lantana camara, Santol, Ligustrum, Melastoma malabathricum, Schleichera, Muntingia calabura, Setaria viridis, Amla, Arbre de les tulipes, Stachytarpheta cayennensis, pollancre, Symplocos paniculata, Guaiaber, altimira, ametller de l'Índia, Schefflera octophylla, Vitex trifolia, capoquer, Avicennia, Cinnamomum bejolghota, Uncaria gambir, Clerodendrum serratum, Lagerstroemia speciosa, Codariocalyx gyroides, Freixe, rosa de Jamaica, pomera silvestre europea, Paulownia fortunei, Gmelina arborea i Shorea siamensis Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaSaturniidae
GènereAttacus
EspècieAttacus atlas Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Nomenclatura
EpònimAtles Modifica el valor a Wikidata
Distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata

La papallona atles (Attacus atles) és una espècie de lepidòpter ditrisi de la família Saturniidae. És el representant de major grandària de la família i la papallona més gran del món prenent en compte l'àrea total de les seves ales (més de 400cm2). L'envergadura de les seves ales també està dins de les més grans, ja que pot superar els 25 cm, essent 26,2 cm la major envergadura registrada, només superada per l'espècie Thysania agrippina.[1] Els espècimens femenins són més grans. Els imagos no es poden alimentar cosa que els limita la vida en aquest estadi en uns pocs dies.

El seu nom científic deriva del nom del tità Atles de la mitologia grega. A Hong Kong, en idioma cantonès, el seu nom comú es tradueix com a "papallona cap de serp", en referència a l'extensió apical de les ales, que té una semblança amb tal cap d'ofidi.[2]

Habita en els boscos tropicals del sud-est d'Àsia, el sud de Xina, passant per l'arxipèlag malai fins a Indonèsia.[3] A Índia, les papallones atles són conreades per la seda en proporcions no comercials. A diferència de la seda produïda pel cuc de seda (Bombyx mori), la seda de l'eruga de la papallona atles és secretada en fils no continus. Aquesta seda (cridada "fagara") de color cafè i semblant a la llana és apreciada per la seva gran durabilitat. A Taiwan, les crisàlides de la papallona atles s'empren per fer carteres.

Referències

  1. «Encyclopedia of life» (en anglès). Encyclopedia of life. [Consulta: 29 gener 2013].
  2. Yiu, V. (2006). Insecta Hongkongica. Hong Kong Discovery. Kowloon, Hong Kong. 655pp. ISBN 988-97173-9-5 (anglès)
  3. Holloway, J.D. (1987). The Moths of Borneo, part 3: Lasiocampidae, Eupteroptidae, Bombycidae, Brahmaeidae, Saturniidae, Sphingidae. Southdene Sdn. Bhd., Kuala Lumpur (anglès)

Enllaços externs