Paper de tornassol

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tornassol en pols.

El paper de tornassol és un dels indicadors de pH més coneguts. Es presenta normalment en una solució o tintura violada, es torna de color roig-taronja en contacte amb compostos àcids, per sota d'un índex de pH de 4,5 i s'enfosqueig només lleugerament amb substàncies alcalines (per sobre d'un pH de 8,5), raó per la qual de vegades es fa servir tornassol al qual se li ha afegit àcid clorhídric per identificar bases químiques. El seu ús ha davallat en els darrerrs anys pel perfeccionament de l'indicador universal i de la fenolftaleïna.

Obtenció[modifica | modifica el codi]

El tornassol es troba en diverses espècies de líquens. Tradicionalment s'obtenia de l'espècie Roccella tinctoria (endàmica d'Amèrica del Sud, Roccella fuciformis (Angola i Madagascar), Roccella pygmaea (Algèria), Roccella phycopsis, Lecanora tartarea (Noruega i Suècia), Variolaria dealbata, Ochrolechia parella . Les fonts principals actuals són Roccella montagnei (Moçambic) i Dendrographa leucophoea (Califòrnia).

Presentació[modifica | modifica el codi]

El tornassol es presenta normalment en forma d'una solució (anomenada tintura) molt concentrada. En rares ocasions es fa servir pur, en forma de pols violada i molt colorant, o en tires indicadores. Per la poca diferència de color entre tornassol neutre i tornassol en contacte amb una base química, es pot trobar amb un afegit de l'1% dàcid clorhídric o àcid sulfúric diluïts. En aquest cas el seu color és vermell i s'enfosqueix ràpidament a viola amb un líquid bàsic.

Usos[modifica | modifica el codi]

A més de per comprovar el pH, el tornassol es fa servir molt en pintura i forma part de la mescla d'indicadors universals donant més diferència de color entre solucions neutres i àcides.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paper de tornassol Modifica l'enllaç a Wikidata