Papil·la de Vater

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaPapil·la de Vater
Detalls
Llatíampulla hepatopancreatica Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD014670 Modifica el valor a Wikidata
TAA05.8.02.017 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 15076 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1199
Terminologia anatòmica
1. Vies biliars: 2. Conducte biliar intrahepàtic, 3. Conductes hepàtics dret i esquerre, 4. Conducte hepàtic comú, 5. Conducte cístic, 6. Colèdoc o Conducte biliar comú, 7. Ampul·la de Vater o hepatopancreàtica, 8. Carúncula major o Papil·la de Vater
9. Vesícula biliar, 10-11. Lòbuls dret i esquerra del fetge. 12. Melsa
13. Esòfag. 14. Estómac
15. Pàncrees: 16: Conducte de Santorini o pancreàtic accessori, 17: Conducte de Wirsung o pancreàtic.
18. Intestí prim: 19. Duodè, 20. Jejú
21-22: Ronyons dret i esquerra (siluetes).
La vora anterior del fetge està aixecada enlaire (fletxa en marró). Secció longitudinal de la vesícula biliar, i frontal del duodè i pàncrees. Estómac i conductes intrahepàtics en transparència.

El colèdoc o conducte biliar comú i el conducte de Wirsung o pancreàtic, i en formar l'ampul·la de Vater o hepatopancreàtica, perforen el costat medial de la segona porció del duodè obliquament, a uns 7 a 10 cm per sota del pílor, formant una estructura anomenada papil·la de Vater o carúncula major de Santorini o tubercle de Vater o papil·la duodenal.

El conducte de Santorini o pancreàtic accessori de vegades passa uns 2 cm per sobre i lleugerament per davant de la papil·la de Vater.