Papil·loma

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de malaltiaPapil·loma
Papilloma 2009 G2.jpg
La infecció es produeix quan les cèl·lules basals estan contaminades per un virus. Els virus poden entrar a través d'abrassions de la pell o durant les relacions sexuals.
Tipus neoplàsia benigna de tipus cel·lular
Especialitat oncologia
ICD-O 8050/0
Recursos externs
MeSH D010212
UMLS CUI C0030354, C0205875 i C0205875
DOID DOID:2615
Modifica les dades a Wikidata

A medicina, un papil·loma és un terme general referint-se a un tumor benigne de cèl·lules epitelials que creix amb projecció externa a semblança de frondes molt petites. En aquest context, una papil es refereix a la projecció creada pel tumor i no a un tumor creixent sobre una papil preexistent, com el mugró. En general neixen i creixen des de la pell, conjuntiva, membranes mucoses o conductes glandulars.

Usos[modifica]

Quan s'usa sense context específic, sovint es refereix a infeccions causats pel virus del papil·loma humà. En relació al VPH, hi ha dos tipus de papil·lomes, el papil·loma de cèl·lules escamoses i el papil·loma de cèl·lules de transició. No obstant això hi ha altres trastorns que causen papil·lomes, com el papil·loma del plexe coroïdal.

Tipus[modifica]

Alguns tipus comuns de papil·lomes inclouen:

Tractament[modifica]

El tipus de tractament depèn de la gravetat del papil·loma i de la zona on es generi. Els possibles tractaments inclouen la cauterització (per fred, per calor, o química) i l'extracció quirúrgica.

Referències[modifica]

  • Institut Químic Biològic. Diccionari de Termes Metges (en castellà). Últim accés 05 de març de 2008.
  • HERNANDEZ PEDROSO, Luis. Papil·loma invertit: Presentació d'un cas. Rev Cubana Estomatol. [en línia]. gen.-abr. 2005, vol.42, no.1 [citat 07 marzo de 2008], p.0-0. Disponible en la World Wide Web: [1]. ISSN 0034-7507.