Paradoxornis de Gould

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuParadoxornis de Gould
Paradoxornis flavirostris Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nombre de cries3 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Vulnerable
UICN22716795 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaParadoxornithidae
GènereParadoxornis
EspècieParadoxornis flavirostris Modifica el valor a Wikidata
Gould, 1836
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

El paradoxornis de Gould[1] (Paradoxornis flavirostris) és una espècie d'ocell passeriforme de la família dels paradoxornítids (Paradoxornithidae),[2] tot i que sovint encara se'l troba classificat amb els sílvids (Sylviidae).[3] És endèmica del nord-est del subcontinent indi. El seu estat de conservació es considera vulnerable.[4]

El seu nom comú fa referència a l'ornitòleg anglès John Gould (1804-1881).[1]

Descripció[modifica]

Fa al voltant dels 19 cm de llarg.[5] El plomatge de gairebé tot el seu cos és de tons castanys, més clars en les parts inferiors, amb l'excepció de la zona de la cara, el coll i la part superior de pit que és negra, menys la part frontal de les galtes on té una taca blanca. El seu robust bec amb forma de bec de lloro és de color groc, mentre que les seves potes són negroses.

Distribució[modifica]

Actualment es troba a l'extrem nord-oriental de l'Índia, en els altiplans i les faldes de les muntanyes de la vall del Brahmaputra, a Arunachal Pradesh i Assam. En el passat també es trobava a Bangladesh i possiblement a l'est de Nepal i Bhutan. Solia estar més estès i ser localment comú, però els censos més recents ho localitzen únicament en tres poblacions separades, una a Arunachal Pradesh i dues a Assam,[5] per això que la UICN el considera una espècie vulnerable.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Lepage, Denis. «Avibase - la base de dades mundial d'ocells». [Consulta: 1r març 2021].
  2. «Sylviid babblers, parrotbills, white-eyes». IOC World Bird List Version 11.1. International Ornithologists' Union, gener 2021. [Consulta: 17 juny 2021].
  3. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 635. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  4. BirdLife International. «Black-breasted Parrotbill. Paradoxornis flavirostris» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2016. [Consulta: 29 agost 2022].
  5. 5,0 5,1 BirdLife International (BLI) (2006): Species factsheet: Paradoxornis flavirostris[Enllaç no actiu]. Consultado el 24 de agosto de 2013.

Bibliografia[modifica]

  • Robson, C. (2007). Family Paradoxornithidae (Parrotbills) pp. 292 – 321 in; del Hoyo, J., Elliott, A. & Christie, D.A. eds. Handbook of the Birds of the World, Vol. 12. Picathartes to Tits and Chickadees. Lynx Edicions, Barcelona.