Civeta de palmera daurada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Paradoxurus montanus)
Infotaula d'ésser viuCiveta de palmera daurada
Paradoxurus zeylonensis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN41694 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreCarnivora
FamíliaViverridae
GènereParadoxurus
EspècieParadoxurus zeylonensis Modifica el valor a Wikidata
Schreber, 1778
Nomenclatura
EpònimSri Lanka Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
  • P. aureus[1]
  • P. montanus[1]
  • P. stenocephalus[1]
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Endèmic de

La civeta de palmera daurada (Paradoxurus zeylonensis) és una civeta endèmica de Sri Lanka.

Anatomia[modifica]

Es tracta d'una civeta petita amb un pelatge de color marró daurat o marró fosc. El pèl posterior del seu coll creix en sentit invers, des de les espatlles cap al cap.[2]

Dieta[modifica]

No hi gaires estudis sobre aquesta espècie, però, malgrat tot, es creu que s'alimenta de fruits, baies, insectes, ocells, granotes i llangardaixos.

Nom[modifica]

Aquesta espècie rep els noms de Pani uguduwa, Sapumal kalawaddha o Ranhothambuwa/Hotambuwa per part de la comunitat de parla singalesa de Sri Lanka.[2] No obstant això, el terme Hotambuwa s'utilitza principalment per referir-se a una espècie diferent, la mangosta vermella de l'Índia (Herpestes smithii). A causa de la seva aparença i coloració semblants, sovint se les confon.

La civeta de palmera daurada i la civeta de palmera comuna, de vegades són anomenades ambdues amb el nom de kalawedda en singalès i el nom de maram nai en tàmil.[2]

Cultura[modifica]

Aquesta civeta apareix dibuixada en un segell de 3 rupies de Sri Lanka.[3] No obstant això, al segell se l'anomena Gat de palmera daurat.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Veron, G.; Patou, M.-L.; Tóth, M.; Goonatilake, M.; Jennings, A. P. «How many species of Paradoxurus civets are there? New insights from India and Sri Lanka» (en anglès). Journal of Zoological Systematics and Evolutionary Research, 53, 2, 2015, pàg. 161-174. DOI: 10.1111/jzs.12085.
  2. 2,0 2,1 2,2 (anglès) Groves, Colin P.; Channa Rajapaksha And Kelum Manemandra-Arachchi «The taxonomy of the endemic golden palm civet of Sri Lanka». Zoological Journal of the Linnean Society, 155, 2009, pàg. 238–251 [Consulta: 18 novembre 2009].
  3. (anglès) Golden Palm Cat Stamp

Enllaços externs[modifica]