Parany

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Paranys a base de xarxes per agafar ocells. Segle XIV.
Parany tunisià per a caçar ocells vius. Una llosa-parany és molt semblant però més contundent.

El parany o trampa és un dispositiu dissenyat per capturar animals bé sigui per al control de plagues, gestió d'espais naturals, per alimentació (caça o pesca). Els dispositius varien força en forma i composició per a cada tipus d'animal i l'objectiu que té la captura (mort o alliberament), però tots els paranys disposen d'elements per a la retenció de l'animal.

Caça amb parany[modifica]

Aquests és una tècnica de caça basada en la preparació d'arbres, mitjançant la instal·lació de penjarobes on es col·loquen varetes d'espart impregnades amb vesc . Per a la captura d'aus, principalment tords, utilitzant com reclam la reproducció del cant de les aus per mitjà de magnetòfons i aus engabiades. També es fan servir esquers.

Aquesta tècnica de caça, es diu que és massiva perquè no es pot controlar el nombre d'aus que van a caure en un moment determinat i no selectiva perquè qualsevol tipus d'au està exposada a adherir-se al vesc i per tant ser capturada. La distribució geogràfica d'aquesta pràctica es concentra en la part nord del País Valencià i sud de Catalunya, encara que existeixen alguns punts aïllats a Aragó.

Paranys per a la pesca[modifica]

Dones pescadores a Đồ Sơn, Hải Phòng, Vietnam, amb paranys de tipus nansa. Segle XIX.

En la pesca de mar i fluvial es fan servir tècniques amb instruments o arts fixes de diferents dimensions amb la finalitat de capturar certs peixos i, especialment, crustacis, com llagostes i crancs de riu.

El parany per a capturar crancs de riu consisteix en un cistell de dos anells que entrellaça amb una xarxa. Es coneix com a "retén" en castellà.[1]

Entre els paranys utilitzats tradicionalment als Països Catalans cal mencionar la nansa, la gravitana i el tresmall que són arts menors d'estructura senzilla i que treballen d'una manera passiva.

Alguns paranys porten esquer, però d'altres es posen sense esquerar i els peixos es dirigeixen vers el parany mitjançant el corrent i/o un grup de gent fent sorolls o batent l'aigua.

Detalls d'alguns paranys[modifica]

El 1791 Antoni Sañez Reguart fou autor del «Diccionario histórico de los artes de la pesca nacional», publicat en cinc volums amb 346 làmines.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Parany Modifica l'enllaç a Wikidata