Parc Nacional de Congaree

(S'ha redirigit des de: Parc Nacional Congaree)
Infotaula de geografia físicaParc Nacional de Congaree
(en) Congaree National Park Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Cedar Creek, un pantà de xiprers calbs i una ruta de piragüisme.
TipusParc nacional dels Estats Units i parc nacional Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativacomtat de Richland (Carolina del Sud) Modifica el valor a Wikidata
Map
 33° 47′ 00″ N, 80° 47′ 00″ O / 33.7833°N,80.7833°O / 33.7833; -80.7833
Format per
Dades i xifres
Superfície26.276 acre Modifica el valor a Wikidata
Espai Ramsar
Data2 febrer 2012
Identificador2030
National Natural Landmark
Data1974
IdentificadorCORI-SC
Categoria II de la UICN: Parc Nacional
Reserva de la Biosfera  
IdentificadorModifica el valor a Wikidata Fitxa
World Database on Protected Areas
IdentificadorModifica el valor a Wikidata 367335 Modifica el valor a Wikidata
Reserva de la Biosfera  
IdentificadorModifica el valor a Wikidata Fitxa

National Natural Landmark
Congaree River Swamp
Data1974
IdentificadorCORI-SC
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Creació10 novembre 2003 Modifica el valor a Wikidata
Visitants anuals119.306 (2020) Modifica el valor a Wikidata
Gestor/operadorServei de Parcs Nacionals Modifica el valor a Wikidata

Lloc webnps.gov… Modifica el valor a Wikidata
Facebook: CongareeNP Twitter (X): congareenps Instagram: congareenps Modifica el valor a Wikidata

El Parc Nacional de Congaree (Congaree National Park) preserva l'extensió més gran de boscos primaris de fusta dura que encara es troba a les terres baixes als Estats Units d'Amèrica. Situat a Carolina del Sud, el parc nacional va rebre aquesta designació el 2003 a la culminació d'una campanya grassroots que s'havia iniciat el 1969.[cal citació] Els arbres unfanosos que creixen en aquest bosc inundable són entre els més alts que es troben als EUA a l'est del riu Mississipi i formen un dels dossers forestals més alts al món. El riu Congaree passa a través del parc. El 70 % del parc (60,7 km²) es designa àrea salvatge.

Història del parc[modifica]

El 1969 el Sierra Club va posar en marxa una campanya per a salvar aquesta àrea de bosc primari des dels interessos privats atrets a la zona pel preu de la fusta relativament alt. El resultat d'aquesta campanya va ser la creació del Monument Nacional del Pantà Congaree el 18 d'octubre de 1976. Es va convertir en una Reserva de la Biosfera el 30 de juny de 1983. Més de dos terços del parc es van declarar àrea salvatge el 24 d'octubre de 1988. El monument es va convertir en una Àrea Important d'Aus (Important Bird Area) el 26 de juliol de 2001. Arran d'un augment dels seus límits autoritzats, es va convertir en un parc nacional el 10 de novembre de 2003.

Serveis i activitats[modifica]

El Parc Nacional de Congaree compta amb càmpings primitius i ofereix oportunitats de practicar el senderisme, el piragüisme, el caiaquisme i l'ocelleig. El xiprer calb o xiprer de patans és un arbre comú al parc. Els grans animals vists al parc inclouen els linxs vermells, els cérvols, els senglars, els dingos nord-americans, els coiots i els gall dindis. Les seves aigües contenen animals com als amfibis, les tortugues, les serps, els al·ligàtors i molts tipus de peixos, incloent el bowfin (el peix arc o Amia calva), la perca americana, el peix gat i el lluç de riu. L'acampada i l'excursionisme són disponibles a Congaree. Les rutes de senderisme inclouen el Bluff Trail (0,7 mi/1,1 km), el Weston Lake Loop Trail (4,6 mi/7,4 km), l'Oakridge Trail (7,5 mi/12,1 km) i el King Snake Trail (11,1mi/17,9 km) on els excursionistes poden veure les pistes dels cérvols, ossos rentadors, opòssums i linxos. Els guardaparcs (park rangers) del Servei de Parcs Nacionals poden proveir les condicions actuals dels senders al Centre de Visitants Harry Hampton localitzat al poble de Hopkins (Carolina del Sud).

Congaree també compta amb una ruta de piragüisme retolada que segueix el Cedar Creek (rierol Cedar) per una distància de 20 milles (32 km). Molts visitants al parc van a peu al llarg del passeig marítim, una passarel elevada que passa a través d'un medi ambient pantanós per 2,4 milles (3,9 km). Protegeix els fongs delicats i la vida vegetal que es troben a nivell del sòl. S'ofereixen viatges en canoa pel pantà de franc tots els dissabtes i diumenges.[cal citació] El Centre de Visitants presenta exposicions sobre la història natural del parc i els esforços per a protegir el pantà.[cal citació]

Roots in the River[modifica]

El 2008, South Carolina Educational Television (Televisió Educativa de Carolina del Sud o SCETV) va començar a rodar un documental sobre la història del Parc Nacional de Congaree titulat Roots in the River: The Story of Congaree National Park. El documental presenta entrevistes amb persones involucrades en el moviment que va conduir a la creació del Monument Nacional del Pantà Congaree. Mostra el paper que el parc ha tingut a la comunitat al volant del parc, sobretot al comtat de Richland (Carolina del Sud). El programa va sortir a l'aire a la xarxa SCETV el setembre de 2009.[cal citació]

Enllaços externs[modifica]