Parc Natural de Sierra de Huétor

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia físicaParc Natural de Sierra de Huétor
SierradeHuetor.jpg
Tipus Parc natural
Ubicació
EstatEspanya
AutonomiaAndalusia
ProvínciaGranada
37° 14′ 53″ N, 3° 31′ 56″ O / 37.247958°N,3.532104°O / 37.247958; -3.532104
Característiques
Superfície 12.428 hectàrees
Espècies presents

pi, roure, alzina, matoll, auró, herba gatera, centaurea, arenària

fagina, porc senglar, geneta, aligot, mostela, cabra salvatge ibèrica
Activitat
Data d'inauguració 1989
Gestor Junta d'Andalusia

Lloc web oficial
Modifica les dades a Wikidata

El Parc Natural Sierra de Huétor és un parc natural declarat el 1989 a la província de Granada que abasta una superfície de 12.428 ha. Inclou entre altres a més de la Sierra de Huétor, d'on rep el seu nom, la Sierra de la Alfaguara, Sierra de Cogollos, Sierra de Diezma, Sierra de Beas i els contraforts sud de la Sierra de Arana (o Sierra Harana). Abasta part dels termes municipals de Cogollos Vega, Huétor Santillán, Beas de Granada, Víznar, Alfacar, Nívar i Diezma, amb una población propera als 10.000 habitants.

Descripció[modifica]

El Parc Natural de Sierra de Huétor declarat Parc Natural per la llei 2/1989 del 18 de juliol, de l'inventari d'espais naturals protegits d'Andalusia, inclou un conjunt de serres d'alçada mitjana. Destaca el "Mirador de Sierra Nevada", en el municipi de Diezma a 1233 msnm, que ofereix unes vistes panoràmiques d'aquesta emblemàtica serra. La màxima altura del parc és el Peñón del Majalijar amb 1.889 msnm, tot i que el supera el Peñón de la Cruz (2.027 msnm), però és fora dels límits del parc (pertany a Sierra Harana).

La precipitació mitjana anual al parc és de 550 mm, i les temperatures mitjanes mensuals oscil·len entre els 7 °C al gener i els 26 °C al juliol.

L'abundant vegetació, la diversitat d'ambients i les excepcionals vistes que ofereix el parc, i la proximitat a la ciutat de Granada, fan d'aquest espai un indret tradicional recreatiu i d'oci de la població.

Aquesta zona de mitja muntanya, font dels rius Darro i riu Fardes que formen estretes valls que separen els verds turons, té masses vegetals autòctones compostes per alzinars on hi abunda matollar amb espines. El roure i l'auró són espècies rellevants de la zona; així com el galer a les zones obagues i de més alçada. També poden trobar-se àmplies zones repoblades amb coníferes. La presència de nombroses espècies vegetals exclusives d'aquest espai completen el seu interès botànic, hi ha endemismes vegetals de: arenària, centaurea i herba gatera

La fauna és la típica de l'hàbitat mediterrani: espècies com la cabra salvatge ibèrica, la fagina, el porc senglar, la geneta, la mostela, el teixó, la guineu i el gat salvatge. Entre l'avifauna cal destacar l'aligot i de forma molt esporàdica l'àguila reial.

Hi ha tradició d'indústria que treballa amb fusta. Indústria flequera d'Alfacar.

Rellevància ecològica[modifica]

Important conjunt de geomorfologia càrstica que manté formacions de galerar-alzinar, pinedes i importants ecosistemes rupícoles amb coves tipificades com hàbitats preferencials de la Directiva Comunitària que dissenya la Xarxa Natura 2000.

Hàbitats d'interès[modifica]

  • Alzinar-Roureda amb importants poblacions de rapinyaires diürns i nocturns.
  • Pinedes autòctones i pinedes de repoblació.
  • Arenys dolomítics amb importants i nombrosos endemismes catalogats en perill d'extinció.

Orografia[modifica]

Muntanyes d'alçada mitjana, a base de roques de calç amb formacions geològiques peculiars.

Fonts[modifica]

  • La informació relativa a aquest parc prové de la web oficial de la Consejería de Medio Ambiente de la Junta d'Andalusia, la web oficial de turisme andalús i de diverses publicacions de turisme i medi ambient d'Andalusia.
  • Diputació de Granada-Informació

Enllaços externs[modifica]