Parc de les Corts

(S'ha redirigit des de: Parc de Les Corts)
Infotaula de geografia físicaParc de les Corts
Imatge
TipusParc Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativales Corts (Barcelonès), Barcelona i les Corts (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 23′ 11″ N, 2° 08′ 12″ E / 41.38642°N,2.13667°E / 41.38642; 2.13667
Imatge del Parc de Les corts el març de 2010

El Parc de les Corts és al barri de les Corts de Barcelona. Té una superfície total de 0,71 hectàrees[1] i es troba entre el carrer Numància i Nicaragua. L'entrada al parc és totalment gratuïta i està sempre obert. Es troba envoltat de grans blocs d'edificis i destaca per la presència d'un petit riu artificial que el travessa.

Història[modifica]

Aquest parc està situat a un dels barris més antigament industrials de la ciutat de Barcelona. En els terrenys on ara s'ubica el parc hi havia una de les bòbiles més importants de les Corts, les bòbiles del Perelló o també conegudes com a "Macians". Als anys 20 aquesta empresa va ser una de les més destacades en el sector de fabricació de teules i rajoles del barri de les Corts i servia com a principal proveïdor de material de construcció per a la ciutat de Barcelona. Un exemple de la construcció mitjançant l'ús de materials provinents d'aquesta empresa va ser per l'arribada de l'Exposició Universal del 1929 on moltes cases o fins i tot les dues primeres línies de metro van ser construïts es feien amb les ceràmiques de l'empresa "bòbiles del Perelló". L'empresa va plegar als anys 60. Durant tot aquest temps la indústria va conviure just al costat de l'antic "Camp de les Corts" on jugava el Futbol Club Barcelona fins al 1966. Posteriorment es van requalificar els terrenys i es van construir blocs de pisos, instal·lacions esportives i el parc.

Equipaments[modifica]

El Parc de les Corts compta amb un riu artificial que travessa tots els terrenys, una àrea per a gossos, una àrea de jocs infantils i dues taules de ping-pong.

Riu artificial[modifica]

L'escultura "Euclidiana" o "Els IV elements"[2] enmig del riu artificial.

El riu artificial neix en un extrem del part (carrer Numància) sota una arcada feta de maó que recorda al passat industrial del barri. Justament en aquest punt una gran bola metàl·lica feta amb quatre cercles homenatja la geometria euclidiana. El final del seu recorregut és una altra arcada de totxana situada a l'altra punta del parc, al carrer Nicaràgua. Durant el transcurs del riu, hi ha diferents passarel·les per tal de passar d'un costat a l'altre del petit riu. Al costat de l'arcada del carrer Numància hi ha l'escultura Euclidiana de Luis de Gueilburt que fa referència als elements geomètrics d'Euclides. Just sota aquesta arcada construïda l'any 1988 sota el projecte de Carme Fiol es troba el salt d'aigua inicial on l'aigua es precipita al riu per on va baixant salvant el relleu del terreny mitjançant l'ús de petits salts d'aigua.

Àrea per a gossos[modifica]

El parc també té una àrea per als gossos. Està situada al cantó del carrer Nicaràgua i és una zona relativament nova.

Àrea de jocs infantils[modifica]

Al parc també podem trobar una zona d'esbarjo pels nens. La zona va ser reformada farà uns 10 anys aproximadament i està ambientada en un castell. Les instal·lacions tenen un pont, una torreta i altres elements perquè els nens puguin jugar. Es troben a la part més baixa del parc, al costat del carrer Numància

Taules de Ping-pong[modifica]

Un dels elements més antics del parc són les dues taules de ping-pong de ferro instal·lades a l'inici del riu (al carrer Numància).

Vegetació[modifica]

Tot i les dimensions reduïdes, en aquest parc hi ha una varietat considerable d'arbres. Les espècies més abundants són el freixe de fulla gran (Fraxinus excelsior) i el pollancre del Canadà (Populus x canadensis). També són nombroses les alzines (Quercus ilex), els pins blancs (Pinus halepensis) i les espècies arbòries de floració espectacular: tipuanes (Tipuana tipu), acàcies tapereres (Albizia julibrissin) i algunes magnòlies (Magnolia grandiflora). Destaquen, així mateix, els cedres de l'Himàlaia (Cedrus deodara) i de l'Atlas (Cedrus atlantica) i els pins pinyers (Pinus pinea).

Art i arquitectura[modifica]

Al costat de l'arc de maó que hi ha tocant al carrer Numància hi destaca, dins del canal d'aigua, l'escultura Euclidiana, de Luis Gueilburt (1988), coneguda també com "Els quatre elements". És una bola formada per quatre cercles d'acer inoxidable amb peces ceràmiques que són suportats per un tub vertical damunt una base de pedra calcària. L'escultura pren com a referència el matemàtic i geòmetra grec Euclides i la seva obra "Elements de geometria".

Llocs propers[modifica]

El parc té diverses instal·lacions properes tals com; instal·lacions municipals esportives amb piscines, gimnàs, pistes de futbol, bàsquet.... També té a prop una de les biblioteques del barri, concretament la de Montserrat Abelló. Justament al costat tenia les galeries Numància, actualment un gran supermercat. A més al trobar-se envoltat de grans edificis hi ha gran quantitat de locals amb tendes que van des de forns fins a clíniques dentals, escoles d'idioma o una tenda d'astronomia.

Referències[modifica]

  1. «Parc de les Corts». Espais verds. Ajuntament de Barcelona. [Consulta: 8 gener 2014].
  2. «Euclidiana. Els quatre elements». [Consulta: 27 juny 2014].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Parc de les Corts