Parc industrial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Part del complex industrial de l'aeroport municipal, Edmonton, Alberta, Canadà

Un parc industrial és una zona planificada amb finalitats de desenvolupament industrial. Un parc industrial es pot considerar una versió més «pesant» d'una zona industrial o d'oficines. Un parc industrial acostuma a tenir una certa autogestió en front de la zona o el polígon industrial.

La zona industrial d'Oriketo a Turku, Finlàndia

Beneficis[modifica]

Zona industrial de Dakar (Senegal)
Zona industrial a Trier- Zewen, (Alemanya)

Els parcs industrials solen estar situats al costat o fora de la zona residencial principal d'una ciutat, i normalment tenen un bon accés de transport, carretera i ferrocarril.[1] Un d'aquests exemples és el gran nombre de polígons industrials situats al llarg del riu Tàmesi a la zona de Thames Gateway de Londres. Els parcs industrials solen estar situats a prop d'instal·lacions de transport, especialment on coincideixen més d'un mode de transport, incloses les autopistes, els ferrocarrils, els aeroports i els ports. Una altra característica comuna d'un parc industrial nord-americà és una torre d'aigua, que ajuda a contenir prou aigua per satisfer les demandes del parc i amb finalitats de lluita contra incendis, i també anuncia el parc industrial i la localitat, ja que normalment el nom i el logotip de la comunitat estan pintats a la seva superfície.[2]

Aquesta idea de reservar terrenys mitjançant aquest tipus de zonificació té diversos propòsits:

  • En concentrar la infraestructura dedicada en una àrea delimitada, redueix el cost per negoci d'aquesta infraestructura. Aquesta infraestructura inclou carreteres, vies de ferrocarril, ports, subministraments elèctrics d'alta potència (sovint inclouen energia elèctrica trifàsica), cables de comunicacions de gamma alta, subministraments d'aigua de gran volum i línies de gas de gran volum.[3]
  • Atreure nous negocis proporcionant una infraestructura integrada en un sol lloc.
  • Elegibilitat dels polígons industrials per a les prestacions.[4][5]
  • Distingir els usos industrials dels nuclis urbans per intentar reduir l'impacte ambiental i social dels usos industrials.
  • Preveure controls ambientals localitzats específics de les necessitats d'una zona industrial.

Benchmarking[modifica]

Per a les empreses manufactureres ubicades en polígons industrials, l'actuació dels operadors de polígons industrials és important, ja que els costos d'infraestructures i serveis que cobra l'operador de polígons industrials són un factor greu per a la competitivitat de les empreses manufactureres.[6][7]

Crítica[modifica]

Els polígons industrials compleixen aquests criteris en diferents graus. Moltes comunitats petites han establert parcs industrials amb només accés a una carretera propera i només amb els serveis bàsics i les carreteres. Les opcions de transport públic poden ser limitades o inexistents.

Els parcs industrials de països en desenvolupament com el Pakistan s'enfronten a una infinitat de dificultats addicionals. Això inclou la disponibilitat d'una mà d'obra qualificada i l'agrupació de sectors industrials radicalment diferents (farmacèutica i enginyeria pesant, per exemple), que sovint condueixen a resultats desfavorables per a les indústries centrades en la qualitat.

Variacions[modifica]

Un parc industrial especialitzat en biotecnologia també pot ser conegut com a parc bioindustrial o clúster ecoindustrial.

Hi ha fàbriques juntes a ciutats com Singapur i Hong Kong, on la terra és escassa. Aquests solen ser similars als pisos, però a diferència de les altres, allotgen indústries individuals. Les fàbriques aplanades tenen ascensors de càrrega i carreteres que donen servei a cada nivell, donant accés a cada lot de fàbrica.

Referències[modifica]

  1. Industrial park scheme 2008 «Archived copy». Arxivat de l'original el 2008-12-03. [Consulta: 11 juny 2009].
  2. , 20-08-2019.
  3. Industrial Park land and infrastructure http://www.ground57.com/land-and-infrastructure/ Arxivat 2018-05-21 a Wayback Machine.
  4. Industrial Park Benefits «Archived copy». Arxivat de l'original el 2010-11-23. [Consulta: 4 juny 2009].
  5. List of Approvals & Withdrawals under the Industrial Park Schemes, 1999 & 2002 «Archived copy». Arxivat de l'original el 2011-07-21. [Consulta: 11 juny 2009].
  6. Festel, Gunter; Würmseher, Martin (en anglès) Journal of Cleaner Production, 70, maig 2014, pàg. 15-26. DOI: 10.1016/j.jclepro.2014.01.101.
  7. Festel, Gunter; Würmseher, Martin (en anglès) Benchmarking: An International Journal, 21, 6, 30-09-2014, pàg. 854–883. DOI: 10.1108/BIJ-01-2013-0015. ISSN: 1463-5771.