Pariatge

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Pareatge)
Salta a: navegació, cerca

Un pariatge o pareatge és un condomini d'un territori entre dos senyors. També s'anomena així el document que recull i tipifica aquest condomini.

Aquesta figura, típicament medieval, solia fer-se quan un dels dos consenyors era eclesiàstic. Es va aplicar a Mallorca, concretament al territori sud-occidental (rodalia de Calvià i terme de Marratxí), durant el repartiment de l'illa fet després de la conquesta de Jaume el Conqueridor (segle XIII). També a Andorra; precisament els pariatges medievals entre el bisbe d'Urgell Pere d'Urtx i el comte de Foix Roger Bernat III (1278 i 1288) van permetre l'articulació posterior d'Andorra com a territori sobirà.

Al segle XIII es va iniciar un període de lluites i hostilitats entre els bisbes d’Urgell i els comtes de Foix per aconseguir la sobirania d’Andorra, que va finalitzar amb la signatura de dos sentències arbitrals anomenades pariatges (1278 i 1288) entre el bisbe d’Urgell, Pere d’Urtx, i el comte de Foix, Roger Bernat III. La signatura del primer pariatge (1278) establia les bases de la sobirania compartida: neix el Principat d’Andorra. El segon pariatge (1288) recollia el primer i regulava altres obligacions, com l’administració de justícia i el servei militar. El pacte es va mantenir en el temps amb transformacions importants, fins al punt que la Constitució d’Andorra recull el sistema del coprincipat, amb el bisbe d’Urgell i el president de la República Francesa com a coprínceps d’Andorra, en igualtat i a títol personal.

Referències[modifica]