Paremiologia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La paremiologia (del grec paroimía, instrucció[1] + logos, tractat[2]) és la ciència que estudia els refranys, els proverbis i altres enunciats la intenció dels quals és transmetre algun coneixement tradicional basat en l'experiència, anomenats parèmies.[1] La paremiologia comparada estableix relacions entre els refranys i altres enunciats sentenciosos de diferents idiomes i cultures.

La paremiologia aprofita per a extraure dels proverbis la informació acumulada a través de centenars d'anys d'història. Aquesta informació pot ser de molts tipus: sociològica, gastronòmica, meteorològica, històrica, literària, zoològica, cinegètica, toponímica, lingüística, lexicogràfica, religiosa, agronòmica... Amb freqüència un refrany naix com condensació d'una anècdota o conte tradicional, i expressa les creences i supersticions populars amb més fidelitat que altres formes literàries. En altres ocasions, per contra, posseeix un origen culte que deriva dels sermons que durant l'Edat Mitjana es pronunciaven en llengua vernacla. Posseeix una particular retòrica, en la qual es creuen el ritme, el paral·lelisme, l'antítesi, l'el·lipsi i els jocs de paraules.

El mètode que segueix aquesta disciplina és la teoria del text i la teoria de l'acte de parla.[3]

Abans de l'estudi de l'ús lingüístic que es fa de les parèmies els autors que treballaven sobre els refranys es limitaven a recollir-los des de finals del segle IV abans de Crist a Grècia fins als temps de la Renaixença, segle xix.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Conca, 1990, p. 55.
  2. «-logy». Online Etymology Dictionary. Douglas Harper. [Consulta: 7 març 2017].
  3. Conca, 1990, p. 21.
  4. Conca, 1990, p. 17-18.

Bibliografia[modifica]

  • Introduction to Paremiology. A Comprehensive Guide to Proverb Studies, Ed. by Hrisztalina Hrisztova-Gotthardt / Melita Aleksa Varga, Berlin, De Gruyter, 2015 (accés obert)
  • Conca, Maria. Paremiologia. 2ª ed.. València: Universitat de València, 1990. ISBN 84-370-0639-2. 
  • François Suard / Claude Buridant (eds.), Richesse du proverbe, 2 volums, Lille, Université de Lille III, 1984
  • Archer Taylor, The Proverb, Harvard University Press, 1931

Revistes de paremiologia[modifica]

Enllaços externs[modifica]