Paroedura picta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuParoedura picta Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN172978 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
FamíliaGekkonidae
GènereParoedura
EspècieParoedura picta Modifica el valor a Wikidata
Peters, 1854
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Endèmic de

El gecko ocelot (Paroedura picta) és un gecko terrestre que viu al fullam dels boscos de Madagascar. Se'l coneix també amb els noms de gecko capgròs, gecko pintat, gecko pantera o gecko terrestre de Madagascar. És una espècie de la família Gekkonidae,[1] exclusivament insectívora i terrestre, i és també una mascota popular.

Femella vermella de gecko ocelot

Hàbitat[modifica]

Paroedura picta és endèmica de Madagascar. Està molt estesa pels boscos secs i les sabanes del sud i el sud-oest de l’illa, en una àrea d'uns 125.900 km², des de Soalala a l'oest fins a Tranomaro al sud-est.[2] En aquesta zona, les temperatures són relativament altes durant el dia, amb pics superiors als 30 °C, i a la nit disminueix fins als 24 °C.

Aquesta espècie és principalment terrestre i es mou per la vegetació de matolls espinosos, on es pot trobar a la fullaraca o a la sorra.

Descripció morfològica[modifica]

Paroedura picta té una mida de 10-15 cm, tot i que les femelles són més petites que els mascles: les primeres mesuren de 12 a 13 cm, mentre que els mascles poden arribar als 20 cm.[3] En general, Paroedura picta és una espècie més petita que altres de la mateixa família, i pesa al voltant de 14,87 grams.[4] A més, els mascles tenen una protuberància a cada costat de la base de la cua, que allotja l'hemipenis.

Els colors més freqüents que presenta són tons ocres i blancs alternant-se en bandes fosques i clares, donant un to general marronós, i amb marques negres. Alguns individus d’aquesta espècie també poden tenir una franja dorsal blanca. En captivitat, hi ha geckos ocelots d'altres colors, com ara ataronjats, aneritrístics (amb absència de pigments vermells) o amelanístics (mancats de pigment negre, donant lloc a un to més grogós). Com a sauròpsids i membres de la família Gekkonidae, tenen el cos cobert d'escates.

Etologia[modifica]

El gecko ocelot és una espècie nocturna, i en estat salvatge està activa entre el capvespre i l'albada.

Els mascles són territorials i poden lluitar molt violentament, fins a la mort, per a defensar el seu espai. Aquest comportament comença a manifestar-se amb l'aparició dels primers trets sexuals. Cada mascle conviu amb diverses femelles.

A més, els geckos ocelots tenen la capacitat d’escalar algunes superfícies i, en captivitat, escalen els costats dels terraris de vidre si s’espanten.

Reproducció[modifica]

Aquesta espècie arriba a la maduresa sexual abans del primer any de vida, i la reproducció comença a l'estació calorosa. Els mascles persegueixen les femelles fins que aquestes queden immobilitzades, i el coit dura aproximadament deu minuts.

La posta d’ous es dona aproximadament un mes després de la fecundació. Les femelles ponen els ous de dos en dos i amb aproximadament un mes de diferència entre cada posta. Poden pondre ous fins a quatre o cinc vegades durant la temporada d'aparellament i els dipositen en zones humides i protegides. S'incuben a uns 28 °C, amb una humitat elevada (60-70%, o fins i tot 80%) durant gairebé 2 mesos. Les cries s'alimenten uns dies després del naixement, després de la seva primera muda.

En captivitat[modifica]

Una parella o trio (un mascle i dues femelles) de Pareodura picta es pot mantenir en un terrari sec de 60 centímetres de longitud, 45 centímetres d’amplada i 45 d’alçada amb nombrosos amagatalls, com escorça o fulles seques. A aquest biòtop, a més, s’hi solen afegir algunes plantes petites resistents a la calor. La temperatura ha d'estar entre 25 i 30 °C durant el dia, i a la nit s’ha de disminuir fins a 24 °C. Com que Paroedura picta és una espècie nocturna, no cal que la il·luminació emeti raigs UV. No es poden posar mai mascles junts, ja que podrien barallar-se i matar-se entre ells.

Pel que fa l’alimentació, es pot alimentar el gecko ocelot en les seves hores d'activitat (normalment, al vespre) amb grills, paneroles o petites llagostes. Tenir-los en captivitat no suposa cap risc pels humans, ja que no són verinosos ni mosseguen.[5]

Seqüenciació del seu genoma[modifica]

El genoma de Paroedura picta va ser publicat l'any 2018 utilitzant la tecnologia de seqüenciació de 2a generació d'Illumina.[6]

Referències[modifica]

  1. «Paroedura picta (PETERS, 1854)». [Consulta: 1r desembre 2021].
  2. «Photo Ark, Madagascar Ground Gecko». [Consulta: 24 novembre 2021].
  3. «Paroedura Picta». [Consulta: 28 novembre 2021].
  4. «Madagascar Ground Gecko. Paroedura picta (Peters 1854)». [Consulta: 29 novembre 2021].
  5. «Pictus Gecko Care». Arxivat de l'original el 2019-08-16. [Consulta: 1r desembre 2021].
  6. «Paroedura picta genome sequencing». [Consulta: 1r desembre 2021].