Sant Llorenç de Saraís

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Llorenç de Saraís
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConsagracióSant Llorenç
Característiques
Estat d'úsÉs en ruïnes i en total desús des de fa anys
Estil arquitectònicRomànic
Altitud1.333 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Vall de Boí (Alta Ribagorça) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSaraís
Map
 42° 28′ 38″ N, 0° 47′ 24″ E / 42.47717°N,0.79007°E / 42.47717; 0.79007
Activitat
CategoriaParroquial, agrupada a Sant Joan de Boí
DiòcesiBisbat d'Urgell, arxiprestat del Pallars Jussà

Sant Llorenç de Saraís és l'antiga església parroquial romànica del poble abandonat de Saraís. No va entrar, atès el seu estat, en ruïnes, en el catàleg de monuments historicoartístics de la vall, ni en el de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, més recent. Pertany al terme municipal de la Vall de Boí, dins de l'antic terme de Durro, a l'Alta Ribagorça. De l'església romànica, només en queda un fragment de l'absis, inserit en un altre edifici posterior que actualment serveix de cleda per al bestiar. Es tracta d'una obra del segle xi, amb un aparell senzill, però acurat. Es tracta de la base del campanar, conservat fins a uns 2 metres d'alçada, amb una amplada d'1,5 m. És molt probable que la resta de l'església fos aprofitada per a bastir, modernament, l'església que hi ha al costat mateix.

Bibliografia[modifica]

  • GAVÍN, Josep M. Inventari d'esglésies. 2. Baixa Ribagorça, Alta Ribagorça, Vall d'Aran. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978. ISBN 84-85180-09-7
  • JUNYENT I MAYDEU, Francesc, MAZCUÑÁN I BOIX, Alexandre i PUIGFERRAT I OLIVA, Carles. "Sant Llorenç de Saraís", a Catalunya romànica. XVI. La Ribagorça. Barcelona: 1996, Enciclopèdia Catalana. ISBN 84-412-2511-7.

Enllaços externs[modifica]