Partit Socialista (Valònia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Parti socialiste (Belgique))
Infotaula d'organitzacióParti Socialiste
Dades
Nom curtPS i PS Modifica el valor a Wikidata
Tipuspartit polític
Ideologia políticasocialisme democràtic Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticacentreesquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1978àrea metropolitana de Brussel·les Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre dePartit dels Socialistes Europeus
Aliança Progressista
Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaPaul Magnette Modifica el valor a Wikidata
JoventutsMoviment dels Joves Socialistes (Valònia)
Afiliació internacionalInternacional Socialista
Afiliació europeaPartit Socialista Europeu
Representació20 diputats i 4 senadors.
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webps.be Modifica el valor a Wikidata

El Partit Socialista (PS) (en francès:Parti Socialiste) és un partit polític belga. El moviment socialista domina l'escena política belga des de mitjans del segle xx. El Partit Socialista va nàixer de l'escissió en 1978 del Partit Socialista Belga, en una ala flamenca, el Socialistische Partij (SP), i una ala francòfona. El partit és avui el segon partit francòfon de Bèlgica. Va nàixer de les cendres del Partit Obrer Belga. A les eleccions legislatives belgues de 2007 va obtenir 20 diputats i 4 senadors.

Fonaments ideològics i filosòfics[modifica]

El socialisme democràtic té com a objectiu la formació d'una societat basada en els ideals democràtics, i la igualtat de tots els ciutadans.

Cada individu ha de poder ser lliure en el seu desenvolupament, en les seues opcions, en les seues decisions, com també ha de pesar imperativament en tots els nivells de la societat on viu. La llibertat implica dos aspectes: el de no ser oprimit, i el de poder involucrar-se i participar en les decisions que tenen a veure amb la col·lectivitat. La llibertat dels ciutadans suposa la seva igualtat social. La igualtat implica que cada persona puga, justament, implicar-se en les decisions de la societat, i decidir sobre la seua pròpia vida, deixant de costat les condicions socials i familiars on viu. La igualtat suposa el dret de prendre una decisió, i de seguir trajectòries diferents, sense que eixes diferències duguen a una subordinació en la vida quotidiana i en la societat.

La llibertat i la igualtat estan unides als drets dels individus i a les solucions col·lectives de realització d'objectius conformes a l'interès general. L'Home és un ésser social que es desenvolupa i s'obri al contacte d'altra persona, i faldons sencers del que determina el benestar individual poden ser creats només en el marc d'una acció comuna. Aqueix interès comú suposa la solidaritat, el sentiment comunitari, que ve de la presa de consciència de nostra independència.

La societat que busquen els socialistes és una societat basada en l'acció comuna, en el respecte i cura dels altres. Tot ciutadà ha de tenir els mateixos drets i les mateixes possibilitats de contribuir a les solucions; tot ciutadà té el mateix deure assumir la responsabilitat d'això. La solidaritat no exclou el desenvolupament individual, però és profundament incompatible amb l'egoisme que permet l'explotació dels altres en el nom d'un interès personal.

Per als socialistes, tot poder ha de fundar-se sobre la comunitat de persones que constitueixen la societat. Els interessos econòmics no han d'imposar límits a la democràcia. La democràcia té sempre el dret de fer el quadre econòmic, i limitar al mercat. Els socialistes han de crear una organització social on els ciutadans i individus puguen pesar en les decisions col·lectives. Cada ciutadà, com assalariat o consumidor, ha de poder exercir una influència sobre la creació i la repartició de la producció, l'organització i les condicions de treball. Eixos valors democràtics han de regir tots els nivells de la societat perquè aquesta estiga organitzada sense dominació, o submissió, sense diferències de classe, sense prejudicis o discriminacions.

El socialisme democràtic també va integrar la problemàtica del medi ambient, i del desenvolupament sostenible, com també les problemàtiques de la lluita de les dones pels seus drets.

Organització[modifica]

Estructura internacional[modifica]

El Partit Socialista és membre ple de la Internacional Socialista (IS), que és l'organització mundial dels partits socialistes, socialdemòcrates i laboristes. Actualment compta amb 139 partits i organitzacions polítiques de tots els continents.

A nivell europeu, el Partit Socialista, així com tots els seus militants, estan adherits al Partit Socialista Europeu. Disposa d'un grup en el Parlament Europeu.

Organitzacions associades[modifica]

El Partit Socialista treballa quotidianament amb organitzacions que té objectius comuns als seus. Poden estar lligats amb el Partit Socialista, o simplement associades.

  • El Moviment dels Joves Socialistes és una estructura autònoma que reuneix als joves que desitgen adherir-se, de 15 a 30 anys.
  • L'Institut Emile Vandervelde, constitueix avui dia un equip de joves compromesos, la missió dels quals consisteix a jugar un rol d'interfície amb els grups parlamentaris socialistes en les diferents assemblees.

Caps del partit[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Partit Socialista