Participants Olímpics Independents

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els Participants Olímpics Independents és el nom utilitzat en els Jocs Olímpics per a designar un individu o un equip que competeix sense representar el seu Comitè Olímpic Nacional (CON), ja sigui perquè aquest no està reconegut o perquè està sancionat.

El codi del Comitè Olímpic Nacional (COI) és IOP (Independent Olympic Participant). Els participants integrants d'aquest equip són representats per la bandera olímpica així com l'himne olímpic.

Jocs Olímpics d'estiu de 1992[modifica]

En els Jocs Olímpics d'estiu de 1992 realitzats a Barcelona la República Federal Socialista de Iugoslàvia fou sancionada per les Nacions Unides (ONU) a conseqüència de la Guerra dels Balcans, motiu pel qual els seus atletes no podien participar en competicions internacionals. Un acord entre el COPI i l'ONU va permetre que aquests atletes poguessin competir sota la denominació de Participants Olímpics independents.

Participaren un total de 58 atletes de la República Federal de Iugoslàvia i de la República de Macedònia, dos estats encara no reconeguts pel COI. En aquests Jocs es guanyaren tres medalles olímpiques, totes elles en les proves de tir olímpic.

Medalles[modifica]

Edició Or Argent Bronze Total
Barcelona 1992 0 1 2 3

Jocs Olímpics d'estiu de 2012[modifica]

En els Jocs Olímpics d'estiu de 2012 realitzats a Londres (Regne Unit) participaren sota aquesta denominació 4 esportistes. L'any 2010 fou dissolta la colònia de les Antilles Neerlandeses, tres dels seus esportistes decidiren participar sota la deonomiació de Participants Olímpics Indenpendents (IOP) en lloc de fer-ho sota la denominació dels Països Baixos o Aruba. Així mateix Guor Marial, un esportista del Sudan del Sud, fou permès participar en els Jocs sota la denominació de POI tot i que el seu país encara no tenia comitè olímpic nacional.

Cap d'aquests participants obtingué medalla.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]