Partisà

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Partisans soviètics a Bielorússia, durant la Segona Guerra mundial, l'any 1943

El terme partisà pot referir-se indistintament a:

  • Un membre d'una força militar irregular formada amb la finalitat d'oposar-se, per mitjà de la resistència armada, al control d'una àrea per part d'una potència estrangera o per un exèrcit d'ocupació. En aquest context, el terme acostuma a referir-se als moviments de resistència oposats a l'ocupació de l'exèrcit franquista a l'estat espanyol durant la Guerra Civil (1936-1939), així com a la resistència al règim nazi en diversos països (especialment, a Itàlia i Iugoslàvia) durant la Segona Guerra mundial.
  • S'utilitza també per a definir qualsevol persona que es mostra excessivament compromesa amb un grup polític o preferència, ho reivindiqui obertament o no. En aquest sentit, doncs, assenyalar algú de partisà en una discussió pot ser sinònim de desqualificació, equivalent a titllar-lo d'arbitrari, parcial o no neutral.

El terme partisà va ser emprat al segle XVII per a descriure el cabdill d'una partida de guerra. A l'Europa del segle XII, les partides de guerra o destacaments van ser habitualment emprades per a atacs per a destruir subministraments o per a atacs per sorpresa.

El concepte primigeni de guerra partisana va ser l'ús de tropes sorgides de la població local en una zona de guerra (o, en alguns casos, tropes regulars), que operarien darrere les línies enemigues per malmetre les comunicacions, assetjar pobles i posicions, emboscar combois, imposar contribucions o impostos de guerra, atacar punts logístics i obligar les forces enemigues a dispersar-se i a protegir les seves bases d'operacions. Va ser sota aquest concepte que, posteriorment, es formarien les bases dels exploradors partisans durant la Guerra Civil americana. En aquell conflicte, i en essència, els partisans americans serien més aviat forces de comando de la Segona Guerra mundial que no pas com els partisans que operaven a l'Europa ocupada. Aquests combatents haguessin estat considerats legalment com a membres uniformats dels seus països.

Els partisans de mitjans del segle XIX eren substancialment diferents de la cavalleria o de les forces de guerrilla. Els partisans russos van jugar un paper crucial en la caiguda de Napoleó. La seva resistència ferotge va ajudar a la derrota napoleònica a Rússia el 1812.

Interrogatori d'un partisà soviètic. Ucraïna, 1943

Va ser durant la II Guerra mundial en què el terme partisà s'emprà ja de manera definitiva per a definir les tropes irregulars d'oposició a una potència ofensiva o d'ocupació. Els partisans soviètics, especialment Moviment de Resistència Bielorús, els quals actuaven a Bielorússia, van ser molt efectius a erosionar les forces alemanyes i a dificultar les seves operacions a la regió. Com a resultat, l'autoritat soviètica va ser restablerta ben profundament als territoris controlats pels alemanys. Hi havia, fins i tot, kolkhozos per a produir menjar pels partisans. Els partisans iugoslaus comunistes van ser una força capdavantera en l'alliberament del seu país durant la Guerra d'Alliberament del poble de Iugoslàvia

Exemples[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Partisà Modifica l'enllaç a Wikidata