Partit Catòlic (Bèlgica)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióPartit Catòlic
Dades
Tipus partit polític
Ideologia política Catolicisme polític i democràcia cristiana
Alineació política centredreta
Història
Creació 1869
Dissolució 1945
Organització i govern
Seu 
Modifica les dades a Wikidata

Partit Catòlic fou un partit polític belga constituït el 1869 com a Partit Catòlic Confessional (neerlandès Confessionele Katholieke Partij).

Història[modifica]

El 1852 es va fundar a Gant la Union Constitutionelle et Conservatrice, que es va crear a Leuven el 1854, i a Antwerpen i Brussel·les el 1858, que només era activa durant les eleccions. L'11 de juliol de 1864 fou creada la Fédération des Cercles catholiques et des Associations conservatrices (neerlandès Verbond van Katholieke Kringen en der Conservatieve Verenigingen).

L'altre grup que va contribuir a la fundació cel partit foren els Cercles Catòlics, el més antic dels quals havia estat fundat a Bruges. Les conferències catòliques de Mechelen de 1863, 1864 i 1867 aplegaren els ultramontans o confessionals i els liberal-catòlics o constitucionals. En el Congrés de 1867 es decidí la creació de la Lliga de Cercles Catòlics, que es va fundar el 22 d'octubre de 1868.

El Partit Catòlic, sota el lideratge de Charles Woeste, va guanyar per majoria absoluta les eleccions a la Cambra de Representants de Bèlgica de 1884 al Partit Liberal arran de la Schoolstrijd. Va mantenir la majoria absoluta fins a les eleccions de 1919. A les eleccions de 1921 es presentà com a Union Catholique, i a les de 1936 com a Bloc Catholique. Després de la Segona Guerra Mundial el seu rol fou assumit pel seu successor, el CVP/Partit Social Cristià.

Membres destacats[modifica]

Fonts[modifica]

  • Th. Luykx and M. Platel, Politieke geschiedenis van België, 2 vol., Kluwer, 1985
  • E. Witte, J. Craeybeckx en A. Meynen, Politieke geschiedenis van België, Standaard, 1997