Partit Comunista Treballador de l'Iraq

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Partit Comunista Treballador de l'Iraq (àrab: الحزب الشيوعي العمالي العراقي; transliterat: Hizb al-Shuyu'i al-'Ummali al-'Iraqi) és una organització política iraquiana de tendència marxista activa a l'Iraq i entre els exiliats. El seu líder és Rebwar Ahmed. Edita una revista anomenada Iraq Setmanal.

Es va fundar el 21 de juliol de 1993 per la fusió de quatre petits grups comunistes. Es van oposar a Saddam Hussein operant principalment al Kurdistan i a l'estranger, i des de 2003 a l'administració americana. Van participar en la fundació de la Federació de Consells de Treballadors i Sindicats de l'Iraq, a l'Organització per la Llibertat de la Dona a l'Iraq, i al Sindicat d'Aturats de l'Iraq. Està agermanat al Partit Comunista Treballador de l'Iran-Hekmatista.

El 2005 va formar una organització de masses amb les seves organitzacions satel·lits i individuals, coneguda com a Congrés Iraquià de la Llibertat que preconitza un Iraq secular i democràtic. El 2008 es va formar un partit germà al Kurdistan Iraquià amb el nom de Partit Comunista Treballador del Kurdistan.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Hanna Batatu, The Old Social Classes and New Revolutionary Movements of Iraq, Londres, 1978, reeditat 2004. ISBN 0-86356-520-4
  • Salucci, Ilario. A People's History of Iraq: The Iraqi Communist Party, Workers' Movements and the Left 1923-2004. Haymarket Books (2005) ISBN 1-931859-14-0