Partit Comunista de Turquia/Marxista-Leninista

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPartit Comunista de Turquia/Marxista-Leninista
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticamarxisme-leninisme-maoisme Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1972
Fundadorİbrahim Kaypakkaya Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deInternational Communist League (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpartizan-online.net Modifica el valor a Wikidata

El Partit Comunista de Turquia/Marxista-Leninista (turc: Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist o TKP/ML) és una organització comunista de Turquia. Va ser fundada el 1972 amb İbrahim Kaypakkaya com el seu primer líder. Els fundadors del TKP/ML van ser els antics membres del Partit Revolucionari dels Treballadors i Camperols de Turquia (TİİKP) que desitjaven endegar la lluita armada d'inspiració maoista.

El TKP/ML participa en la Conferència Internacional de Partits i Organitzacions Marxista-Leninistes (Butlletí Internacional).

Història[modifica]

Després del memoràndum militar de 1971, el govern turc va reprimir el moviment comunista a Turquia. Kaypakkaya i els seus camarades van ser arrestats. La maquinària del partit va ser destruïda, mentre que Kaypakkaya va morir a la presó el 1973 a causa de les tortures.

Membres de TKP-ML durant la manifestació de l'1 de maig a Berlín el 2005

El Partit Comunista de Turquia/Marxista-Leninista es va reorganitzar entre 1973 i 1978. El primer congrés del partit va tenir lloc el 1978. El 1981 es va organitzar el segon congrés. El partit es va dividir després del segon congrés, el grup escindit va prendre el nom de Partit Bolxevic de Turquia i Kurdistan del Nord.

Aquesta no va ser ni la primera ni l'última divisió del partit. El Partit Comunista de Turquia/Marxista-Leninista - Hareketi ja s'havia escindit el 1976 durant el període de reorganització. Altres divisions que van seguir al segon congrés van ser: el Partit Comunista de Turquia/Marxista-Leninista - Proletari Revolucionari (1987), el Partit Comunista de Turquia/Marxista-Leninista (Centre del Partit Maoista) (1987) i el Partit Comunista Maoista (1994).

Organització[modifica]

L'ala juvenil del TKP/ML és la Unió de la Joventut Marxista-Leninista de Turquia (TMLGB, per les seves sigles en turc). Així mateix, el TKP/ML té també un braç armat, l'Exèrcit d'Alliberament dels Treballadors i Camperols de Turquia (Türkiye Işci veu Köylü Kurtuluş Ordusu en turc, abreujat com a TİKKO).

Activitat[modifica]

El 17 de maig de 1985, el TKP/ML va transmetre un missatge de propaganda a milions de televidents a Istanbul, reemplaçant la banda sonora de les notícies de la nit.[1]

El 26 de juliol de 2013, militants del TİKKO van bombardejar el control d'una central hidroelèctrica a la zona rural de la província de Tunceli.[2] El 14 de març de 2014, guerrillers del TİKKO van atacar una estació de policia a Tunceli. El TKP/ML va declarar que l'atac va ser en venjança per l'assassinat a Istanbul del jove Berkin Elvan durant les protestes del 2013 a Turquia.[3][4]

Membres coneguts[modifica]

Referències[modifica]

  1. A World to Win Magazine, 1985, "TKP/ML seizes the airwaves 8PM News Break"
  2. «Hydroelectric Plant Regulator Bombed in Dersim - english». Bianet - Bagimsiz Iletisim Agi. [Consulta: 5 febrer 2015].
  3. «TÄ°KKO'dan Berkin Elvan için misilleme eylemi». BestaNûçe Bestanuce.com. Arxivat de l'original el 9 de gener de 2015. [Consulta: 5 febrer 2015].
  4. «Gerilladan Berkin Elvan için misilleme eylemi». Arxivat de l'original el 2014-10-12. [Consulta: 5 febrer 2015].
  5. «El mártir de las YPG Lorenzo Orsetti, de vuelta en su ciudad natal». ANF News. [Consulta: 11 agost 2019].